Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobra vijest za milione stanara u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Njemačka savezna vlada želi uvesti podjelu troškova za klimatski porez za stambene zgrade, što bi u narednoj godini trebalo rasteretiti milione stanara.

Kako je medijima saopćeno iz Vlade, ministarstva graditeljstva, gospodarstva i pravosuđa usuglasila su posljednje detalje nacrta zakona koji bi vlada trebao donijeti u srijedu.

Zbog toga će od 2023. iznajmljivači doprinositi troškovima poreza na ugljični dioksid koji se naplaćuje na lož ulje i prirodni plin od 2021. godine. Prema graduiranom planu, oni snose 90 do nula posto troškova, ovisno o tome koliko je njihova kuća energetski učinkovita. To bi trebao biti poticaj za zamjenu starih grijača ili prozora. Model pokriva preko 13 miliona stanova. U slučaju poslovnih nekretnina, najmoprimci i najmodavci u početku bi trebali snositi polovicu troškova CO2.

Do sada su stanari snosili porez na CO2. Udruženje stanara je u 2022. godini cijenu CO2 za uzorno domaćinstvo u neuređenom stanu stavila na 130 eura za plinsko grijanje i 190 eura za grijanje na ulje. U koalicijskom sporazumu, SPD, Zeleni i FDP najavili su da će se troškovi dijeliti od srpnja 2022. U koaliciji su šestomjesečno kašnjenje opravdavali činjenicom da obračunska razdoblja za troškove grijanja obično počinju iznova početkom godine.

S obzirom na drastično povećane cijene energije kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu, središnja udruga GdW stambene industrije pozvala je na ukidanje poreza na CO2 na godinu dana. S obzirom na visoke cijene energije, namet više nije mogao postići značajan upravljački učinak, piše Fenix-magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,