Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Desetine hiljada Britanaca i ovog vikenda na ulicama Londona u znak podrške Gazi

Preuzmite sliku

Desetine hiljada ljudi, koji svake subote izlaze na ulice u znak solidarnosti s Palestinom od 14. oktobra, okupili su se i danas u Londonu, javlja Anadolu.

Oni koji su se okupili u historijskom centru grada gdje se nalazi Centralna banka i druge finansijske institucije, marširali su do zgrade parlamenta tražeći trajni prekid vatre u Gazi i protestujući zbog neprihvatanja nacrta rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

  • Demonstranti, koji su se po deveti put okupili na ruti dugoj pet kilometara uz poziv mnogih nevladinih organizacija da pozovu na solidarnost i prekid vatre u Palestini, ponovili su svoj zahtjev da Izrael prestane s napadima na Gazu, da okonča diskriminatornu politiku koja se primjenjuje na Palestince, i na pravdu za Palestince.

  • Dok su demonstranti zahtijevali da britanska vlada i političari prekinu svoju podršku Izraelu i pridruže se pozivima na prekid vatre koji su upućeni širom svijeta, oni su protestovali i zbog glasanja u VSUN-u gdje je Velika Britanija bila suzdržana.

    S druge strane, londonska Metropolitan policija je poduzela opsežne mjere obezbjeđenja skupa.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje