Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Conte: Cijela Italija zaštićena zona, zabrana kretanje osim na posao

Preuzmite sliku

Premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Talijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”. 

“Potpisat ću odredbu koju mogu svesti na ‘Ostanite doma’. Neće više biti ‘crvene zone na poluotoku’. Cijela Italija će postati zaštićena zona”, istaknuo je na dramatičnoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Talijani će od utorka moći putovati samo na posao, te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga, budući da mjere poduzete prije dva dana više nisu dovoljne, rekao je Conte.

Te nove drakonske mjere, koje premijer nije dodatno pojasnio, bit će precizirane u odredbi koja će stupiti na snagu u utorak u cijeloj Italiji, drugoj koronavirusom najzahvaćenijoj zemlji iza Kine s više od 9000 slučajeva od kojih je 463 umrlo.

Conte je saopćio kako će poduzete mjere biti primijenjene u cijeloj zemlji i da je ograničeno slobodno kretanje, osim u iznimnim situacijama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vjerujte mi, ovo nije lako, primijeniti sva ova pravila na cijelom poluotoku. Ali, svjesni smo ozbiljnosti situacije. Preuzimamo svu odgovornost. Vrijeme je za odgovornost. Svako ima pravo na zdravlje. Ne možemo dozvoliti da se poduzme korak nazad. Za danas je ispravna odluka ostati kući. Budućnost Italije je u našim rukama. Svi trebaju poduzeti ono što mogu”, rekao je Conte na konferenciji za medije u palati Chigi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje