Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene stanova u Njemačkoj nezaustavljivo padaju

Preuzmite sliku

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj nastavile su silaznom putanjom i u trećem su kvartalu pale za 10,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Destatisa, što je najnoviji udarac za nekretninski sektor najveće evropske ekonomije.

To znači da cijene padaju četvrto tromjesečje zaredom i po najvišoj stopi u usporedbi s kvartalom godinu dana ranije od kada je njemački statistički ured počeo voditi evidenciju 2000. godine, naglašavajući najveću nekretninsku krizu u Njemačkoj u više desetljeća.

U drugom kvartalu 2023. cijene stambenih nekretnina pale su za 9.6 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Destatisa. U periodu od jula do septembra bile su niže za 1.4 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

“Balon je puknuo”

“U Njemačkoj je do 2022. godine postojao špekulativni cjenovni balon, među najvećima zadnjih 50 godina”, rekao je Konstantin Kholodilin iz odjela za makroekonomiju Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

“Cijene od tada padaju. Balon je puknuo”, dodao je.

Godinama je sektor nekretnina u Njemačkoj i drugdje u Evropi doživljavao procvat jer su kamatne stope bile niske, a potražnja velika. No, nagli rast kamatnih stopa i troškova zaustavio je taj uzlet, gurajući građevinske poduzetnike u stečaj s obzirom na to da bankovno finansiranje presušuje, a poslovi se zamrzavaju.

U trećem je kvartalu posebno izražen bio pad cijena porodičnih kuća u većim njemačkim gradovima, od čak 12,7 posto, dok su cijene tamošnjih stanova pale za 9,1 posto u odnosu na isti kvartal lani.

Pad narudžbi u građevinskoj industriji

Odvojeno, statistički ured u petak je izvijestio da su narudžbe u građevinskoj industriji u oktobru pale za 6,3 posto u odnosu na mjesec ranije, prema sezonski prilagođenim podacima.

Njemačko udruženje građevinske industrije objavilo je da sektor stambene gradnje ide u smjeru daljnjeg gašenja radnih mjesta.

Austrijski nekretninski div Signa, koji je u značajnoj mjeri prisutan u Njemačkoj, prošlog je mjeseca podnio zahtjev za stečaj, što je do sada najveća žrtva nekretninske krize u regiji, podsjeća Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,