Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cijene plina eksplodirale: Evropi prijete nestašice

Preuzmite sliku

Uzrok povećanja cijene plina na burzama u Evropi nije samo odugovlačenje s dozvolama u Njemačkoj: povećana je potražnja zbog hladnog vremena, dotok plina iz Norveške, drugog najvećeg evropskog dobavljača nakon Rusije, zbog problema na plinskom polju

Cijena prirodnog plina u Evropi ponovno se povećala nakon što je odgođeno pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke.

Njemački regulator u utorak je objavio da je obustavio postupak certifikacije za projekt Sjeverni tok 2 dok švicarska firma koja upravlja plinovodom ne osnuje kompaniju u Njemačkoj, po njemačkim propisima.

Proces izdavanja dozvola zaustavljen je dok se imovina i ljudi ne “prebace” na novu kompaniju. Odluka je tehnička, a ne politička, ističu Nijemci.

 • Nakon što je to objavljeno, evropske cijene plina povećale su se i do 12 posto, prenosi agencija Bloomberg.

  Nizozemski plin skočio je za 9,7 posto, na 87,69 eura po megavatsatu, a britanski za 9,8 posto. U Velikoj Britaniji cijene su skočile i za 17 posto, piše tabloid Daily Mail, potičući nove strahove Britanaca o astronomskim cijenama i zimskim nestašicama.

  Uzrok povećanja cijene plina na burzama u Evropi nije samo odugovlačenje s dozvolama u Njemačkoj: povećana je potražnja zbog hladnog vremena, dok se za 10 posto smanjio dotok plina iz Norveške, drugog najvećeg europskog dobavljača nakon Rusije, zbog problema na plinskom polju Troll.

  Velike količine plina trebat će i Kina zbog odustajanja od ugljena, podsjeća Bloomberg. Daily Mail ocjenjuje da su veleprodajne cijene plina skočile zbog zabrinutosti da Rusija neće povećati isporuke plina alternativnim rutama ako plinovod Sjeverni tok 2 ostane blokiran. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,