Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijela Italija u izolaciji zbog koronavirusa: Pobune izbile u 27 zatvora, zatvorenici pokušavaju pobjeći

Preuzmite sliku

Italijanski premijer Giuseppe Conte proširio je mjere sprečavanja širenja koronavirusa na cijelu zemlju, uključujući mjeru javnih okupljanja, javljaju strani mediji.

Podsjećamo, do sada je bila blokirana italijanska regija Lombardija, uključujući Milan, te još 14 najteže pogođenih pokrajina u kojima živi više od 15 miliona ljudi. Međutim, sada će cijela Italija biti u izolaciji zbog masovnog širenja koronavirusa.

U Italiji je od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa danas umrlo još 97 osoba, čime je ukupan broj žrtava povećan na 463.

Angelo Borrelli, generalni direktor Civilne zaštite, na konferenciji u Rimu saopćio je posljednje podatke u vezi sa zarazom koja je u Italiji izbila prije dvije sedmice.

Borrelli je rekao kako je koronavirusom trenutno zaraženo 7.985 osoba, a ukupan broj zaraženih, uključujući i smrtno stradale i one koji su ozdravili povećan je na 9.172.

Dodao je kako je, u odnosu na jučerašnje stanje, umrlo još 97 osoba, čime je broj umrlih povećan na 463.

Ujedno, danas su ozdravile 102 osobe, čime je ukupan broj ljudi koji su se oporavili povećan na 724.

S druge strane, i danas su nastavljene pobune u zatvorima. Jučer je u Modeni stradalo šest zatvorenika, a u Italiji, uključujući i Rim, pobune su izbile u 27 zatvora. Zatvorenici navodno pale spavaonice i pokušavaju pobjeći.

Također, vlasti u Lombardiji, regiji koja je najviše pogođena zarazom koronavirusom, te u 14 gradova pozvale su stanovništvo da kretanje svedu na minimum. Na društvenoj mreži je pokrenuta kampanja uz etiketu “I ja ostajem kući”, koju su podržale brojne poznate ličnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,