Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Britanski tinejdžer nestao prije šest godina pronađen u južnoj Francuskoj

Preuzmite sliku

Tinejdžer iz Britanije koji je nestao prije šest godina pronađen je u južnoj Francuskoj, kada ga je dok je bježao iz duhovne planinske zajednice uočio vozač koji je obavijestio policiju, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

Njegova porodica je potvrdila njegov identitet kao Alexa Battyja, porijeklom iz šire regije Manchestera, saopćili su Reutersu iz lokalnog tužilaštva.

– Uskoro bi se trebao vratiti u Englesku – kazao je portparol javnog tužilaštva u Toulouseu, dodajući da krivičnu istragu o Battyjevom nestanku vode britanske vlasti.

Batty, tada 11-godišnjak, nestao je tokom putovanja sa svojom majkom i djedom u španski grad Malagu u 2017.

– Rekao mi je da je pješačio četiri dana nakon što je krenuo s planine – kazao je za novine La Depeche Fabien Accidini, vozač dostave koji je uočio tinejdžera kako luta autoputem u regiji oko južnog grada Toulousea.

Novine su prve javile o Battyjevom ponovnom pojavljivanju. U novinskoj vijesti se navodi da je tinejdžer živio u duhovnoj zajednici u planinama Pirineja, poznatim po tome što su destinacija za avanturiste iz cijele Evrope u potrazi za alternativnim načinom života.

Još nije poznato gdje se nalazi Battyjeva majka, koja je nestala sa sinom 2017. godine.

– Rekao mi je da mu je majka bila sitna, da nije luda, ali ima pomalo bizaran duhovni način razmišljanja, te boravi u planinama sa grupom ljudi – rekao je Accidini i dodao:

– Nije izgledalo kao da je bio nezadovoljan što je tamo živio, ali je bio veoma sretan što je otišao.

Policija šireg Manchestera tokom dana je saopćila da su je kontaktirale francuske vlasti u vezi mogućeg uočavanja tinejdžera, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje