Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Britanija i Finska potpisale deklaraciju za slučaj napada: “Udružit ćemo se”

Preuzmite sliku

Britanski premijer Boris Johnson i finski predsjednik Sauli Niinisto održali su danas u Finskoj zajedničku konferenciju za novinare.

Niinisto je kazao da su Velika Britanija i Finska veliki prijatelji i snažni partneri po pitanju sigurnosti.

“Potpisali smo deklaraciju, udružit ćemo se i podržavati jedni druge u svim okolnostima, bilo da se radi o lijepim ili lošim događajima. Mi u Finskoj cijenimo to što Ujedinjeno Kraljevstvo podržava NATO-ovu politiku otvorenih vrata i pridruživanje novih članica. To nam puno znači”, rekao je Niinisto.

“U slučaju katastrofe ili napada na bilo koga od nas, pomoći ćemo jedni drugima”

Finski predsjednik je dodao kako obje zemlje osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu.

Johnson je rekao da je napad na Ukrajinu uzrokovao “kraj razdoblja nakon hladnog rata, preoblikovao našu budućnost i otvorio novo poglavlje”.

Kada su ga novinari upitali hoće li britanski vojnici pomoći Finskoj u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom, rekao je da to ovisi o više faktora.

“U slučaju katastrofe ili napada na bilo koga od nas, pomoći ćemo jedni drugima, što uključuje i vojnu pomoć. Međutim priroda te pomoći će ovisiti o zahtjevu druge strane.”

“NATO je odbrambeni savez, nikome ne predstavlja prijetnju, tu je u svrhu međusobne odbrane. Preuzimamo ove obaveze prema Finskoj ne zato što možemo, već zato što moramo”, dodao je.

“Neka se Rusija pogleda u ogledalo”

Na pitanje hoće li ulazak Finske u NATO isprovocirati Rusiju, Niinisto je kazao da se ovdje radi o odluci njegove zemlje.

“Krajem prošle godine, Rusija je izjavila da Finska i Švedska ne mogu pristupiti NATO-u, zahtijevala je od NATO-a da ne prima nove članice. To znači da Rusija smatra kako Finska i Švedska nemaju vlastitu volju”, kazao Niinisto.

“Situacija se promijenila 24. februara. Rusija je pokazala da je spremna napasti susjednu državu. Stoga bih joj poručio – pogledaj se u ogledalo“, dodao je.

Boris Johnson je kazao da je cilj slanja pomoći Ukrajini “sprječavanje daljnje katastrofe”, što uključujući i ekonomske posljedice. Upozorio je da ako se Vladimiru Putinu ne pruži otpor, on ne bi stao na Ukrajini.

“Invazija na Ukrajinu ne bi bila kraj njegovih neoimperijalističkih, revanšističkih ambicija. Zato je važno da djelujemo zajedno, kako bismo odvratili daljnju rusku agresiju”, kazao je britanski premijer. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje