Ponedjeljak, 4. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Borrell: EU i SAD neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u nedjelju da EU i Sjedinjene Američke Države neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine.

Govoreći na panel diskusiji na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Borrell je rekao da situacija u Bosni i Hercegovini “nikada nije bila ovako zabrinjavajuća”.

Dodao je da je mjesecima u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, te da su liderima BiH iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje.

– Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine – naglasio je Borrell.

Pojasnio je i da je razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska i pozvao ga na učešće u radu državnih institucija.

Borrell je naglasio da je “apsolutno bitno” da se srpski, bošnjački i hrvatski lideri dogovore o ustavnim i izbornim reformama u BiH, koje zahtijeva međunarodna zajednica.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama liderima Republike Srpske.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a 10. februara glasali su za Zakon o uspostavljanju posebnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Republici Srpskoj.

Portparol EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku rekao je da taj potez predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka BiH. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,