Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bjeloruska opoziciona političarka osuđena na 11 godina zatvora

Preuzmite sliku

Marija Kolesnikova, jedna od vođa prošlogodišnjih masovnih protesta protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, osuđena je na 11 godina zatvora, objavili su ruska novinska agencija TASS i bjeloruska opozicija.

Kolesnikova i još jedan istaknuti opozicioni političar Maksim Znak osuđeni su za ekstremizam i protuzakonit pokušaj preuzimanja vlasti. Oboje poriču krivicu, a Kolesnikova je optužbe nazvala apsurdnima. Znak je osuđen na 10 godina zatvora.

Kolesnikova je bila ključna snaga u vođenju demonstracija prošle godine nakon što je velik dio društva osporavao pobjedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima. Uslijedili su mjeseci nasilnih protesta.

Prošle je godine bila oteta

Kolesnikova (39) uhapšena je za vrijeme protesta. Godinama je radila kao kulturna menadžerica u Stuttgartu. Prije predsjedničkih izbora u augustu 2020. Kolesnikova je bila menadžerica bivšeg bankara Viktora Babarikoa koji je također u zatvoru. Kolesnikovu je početkom rujna prošle godine otela tajna služba KGB.

Vladini dužnosnici pokušali su je deportirati otprilike mjesec dana nakon početka protesta, ali je poderala svoj pasoš na ukrajinskoj granici i izbjegla deportaciju u zemlju regiona. Suđenje Kolesnikovoj počelo je početkom augustu. Njemačka vlada pozvala je više puta na njeno oslobađanje.

Izborni dužnosnici naveli su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, čime mu je oslobođen put za šesti mandat u uredu bjeloruskog predsjednika. Brojne Lukašenkove protivnike zatvaralo se uoči predsjedničkih izbora. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje