Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bizaran kraj sudskog spora: Moraju uništiti hiljade čokoladnih zečića jer izgledaju slično onima poznatog proizvođača

Preuzmite sliku

Hiljade čokoladnih zečeva bit će rastopljeno u Švicarskoj nakon što je tamošnji Vrhovni sud donio odluku u korist proizvođača Lindt protiv trgovačkog lanca Lidl.

Sud je ustvrdio da su zečići koje je Lidl stavio na tržište previše slični onima koje proizvodi Lindt. Stoga je švicarskom Lidlu naložena zabrana prodaje tih proizvoda.

Naloženo je i uništavanje svih proizvedenih zaliha zečića.

Bizaran spor nastao je još 2018. kada je Lindt tužio Lidl tvrdeći da njihovi zečići izgledaju gotovo identično poput njihovih, što su im ključni uskrsni proizvodi. Međutim, Trgovački sud u Aargau 2021. je odlučio kako to nije tako te je donio “oslobađajuću presudu” za čokoladne zečiće.

Lindt se žalio najvišem sudu koji je donio odluku da su ispravne njihove tvrdnje kako se Lidlovi zečići previše nalikuju onima koje ta kompanija proizvodi.

– Lidlovi čokoladni zečići izazivaju dojam da je riječ o Lindtovima, svojim oblikom i pakiranjem. Javnost ne može vidjeti razliku – ustvrdio je sud. Lindt je sudu predočio i argumente prema kojima su potrošači i sami priznali da nisu bili svjesni o kojem se tačno proizvodu radi. Vrhovni sud također je zaključio da se radi o zaštićenoj trgovačkoj marci. Lidl se nije htio oglasiti, rekavši da ne komentarišu sudske postupke.

I dok se cijeli svijet bori s nestašicom hrane, a Evropa upozorava na prekomjerno bacanje, postavlja se samo pitanje zašto se zečevi spaljuju, umjesto da budu donirani. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje