Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Beč: Za putovanja potrebni međunarodno priznati dokazi o vakcinisanju

Preuzmite sliku

Za izlazak iz krize i smanjenje svakodnevnih gubitaka poslovanja, uprava Bečkog aerodroma zahtijeva uvođenje priznanja dokaza o vakcinisanju ili PCR testiranju na međunarodnom nivou te ukidanje ograničenja putovanja za osobe koje su vakcinisane, koje su prebolovale koronavirus ili imaju negativan PCR test, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, dobit i investicije Bečkog aerodroma u poslovnoj 2020. godini jasno su smanjenje. Dok su investicije za proteklu godinu iznosile 79,9 miliona eura, ove godine su planirane u iznosu od 62 miliona eura. Protekle godine, broj putnika je usljed korona-krize smanjen na 7,8 miliona, što je najmanji broj od 1994. godine. Dostizanje predkriznog nivoa će potrajati s obzirom na to da dnevni putnički promet nije ni deset posto od uobičajenog, a naredni mjeseci će biti skromnih rezultata.

Međutim, uprkos niskom rastu poslovanja u prvoj polovini 2021. godine, na Aerodromu u Beču se u 2021. godini očekuje 12,5 miliona putnika ili porast od 40% iz predkriznog perioda. Da bi se očekivanja uprave ispunila, potrebno je provesti i što brže vakcinisanje stanovništva. Digitalizacija može u ovom slučaju biti od velike pomoći. Aviokompanije prate putnike tokom cijelog procesa putovanja, uspostavljene su digitalne aplikacije i kontrole na svakoj lokaciji aerodroma u svijetu.

Treba brzo djelovati jer su pripreme za predstojeću sezonu odmora u punom jeku. Naime, jedna trećina Austrijanaca planira ovogodišnji ljetni odmor provesti u inostranstvu, rekao je direktor Bečkog aerodroma Günther Ofner. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,