Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Beč uvodi nove mjere u cilju suzbijanja koronavirusa

Preuzmite sliku

Austrija je prije nekoliko dana produžila mjere za suzbijanje pandemije, te uvela strožija pravila o socijalnoj distanci i nošenju maski. Od danas se u supermarketima, apotekama, benzinskim pumpama i u javnom prevozu moraju nositi maske tipa FFP2.

Osim toga, uposlenici u brojnim sektorima od danas moraju jednom sedmično poslodavcima dostavljati dokaze o negativnom rezultatu testa na koronavirus. Riječ je o nastavnom osoblju koje ima direktan kontakt sa učenicima, svim uposlenicima u skladištima koji ne mogu držati minimalnu udaljenost od dva metra, uposlenicima u maloprodaji koji su u direktnom kontaktu s kupcima (supermarketi, pekare, trafike, apoteke itd.), uposlenicima dostavne službe, te poštarima, električarima, taksistima i drugima koji imaju kontakt sa strankama.

Kako je u pitanju veliki broj ljudi koji će se morati redovno testirati, Grad Beč je odlučio otvoriti još jedan testni centar. Osim postojećih takozvanih ulica za testiranje kod stadiona “Ernst-Happel” i kongresnog centra “Austria Center”, od danas su otvorene i dvije ulice za testiranje kod gradske dvorane “Stadthalle”.

– Osim ove dvije nove testne ulice, u sljedećih nekoliko dana planiramo otvoriti i dodatne lokacije za testiranje na više mjesta po gradu – najavio je član gradske vlade za socijalna pitanja, zdravstvo i sport Peter Hacker.

– Ponovi lockdown značio bi velike finansijske gubitke za Beč i gubitak desetina hiljada radnih mjesta. Zajedno s Gradom Bečom razvili smo testnu strategiju kako bismo to spriječili. Sada moramo udružiti snage kako bismo revitalizirali grad i učinili Beč međunarodno sigurnom metropolom da bi našim turističkim preduzećima omogućili početak nakon zaključavanja – rekao je advokat Bečke privredne komore Alexander Biach.

Od 18. januara Grad Beč je organizovao i testiranje na koronavirus pomoću testa grgljanjem u vrtićima i školama širom grada. Od danas se planira i akcija testiranja privatnim vrtićima, državnim i privatnim školama, a osim učitelja i nastavnika testiraju se i svi uposlenici škola. Opcije testiranja bit će ponuđene i gradskim službenicima Grada Beča koji imaju kontakt sa strankama, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,