Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrijski model za koronakrizu: Svaka porodica će dobiti 360 eura po djetetu

Preuzmite sliku

Prema statističkim podacima, do kraja juna je u Austriji svaki treći zaposlenik radio skraćeno radno vrijeme.

Ministrica za žene i integraciju Susanne Raab kazala je ove sedmice kako vlada želi tokom ekonomske krize nastale pri pandemiji koronavirusa posvetiti posebnu pažnju ženama jer su one više nego muškarci pogođene porastom nezaposlenosti, piše Der Standard.

Žene primile 178 miliona eura kroz Fond za krizne situacije

Fond za krizne situacije već je isplatio ženama poduzetnicama oko 178 miliona eura, što odgovara 40 posto proračuna samog fonda. Fond za porodicu podijelio je 35 miliona eura osobama koje su zadesile finansijske teškoće zbog koronakrize, a krizni porodični fond dodijelio je porodicama 30 miliona. Daljnje mjere predviđaju dječji doplatak ili snižavanje osnovne porezne stope s 25 na 20 posto jer žene sve više rade na slabo plaćenim poslovima.

Uz ovakvu pomoć vlada planira s do 700 miliona eura pomoći 100.000 nezaposlenih da se prilagode tržištu rada.

360 eura po djetetu

“Kada govorimo o situaciji žena tokom pandemije, treba razmotriti različite aspekte života. Stoga su potrebne i različite mjere. Vlada podržava žene kao poduzetnice, kao zaposlenice ili kao majke. Žene su kroz finansijski fond podržane sa 178 miliona eura, a 80 posto ukupnog fonda dječjeg dodatka od 648 miliona eura odlazi ženama”, rekla je Raab na konferenciji za novinare.

Najveća podrška koju savezna vlada pruža majkama i porodicama je dječji dodatak. Porodica u Austriji će u septembru primiti jednokratnu uplatu od 360 eura po djetetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,