Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrijska ministrica podnijela ostavku nakon optužbi za plagijat

Preuzmite sliku

Austrijska ministrica rada Christine Aschbacher podnijela je ostavku nakon navoda da je plagirala neke od svojih unverzitetskih radova, negirajući optužbe i ističući kako ostavku podnosi da bi zaštitila porodicu.

Aschbacher je navodno plagirala najmanje petinu svoje doktorske disertacije iz drugih izvora kao i dijelove diplomskog rada, tvrdi stručnjak za plagijarizam, Stefan Weber, piše Reuters.

Političarka je kazala kako je disertaciju i tezu pisala “iz najboljeg znanja i uvjerenja”, prenosi austrijska novinska agencija APA.

“Neprijateljstvo, politička uznemirenost i uvrede se nažalost ispoljavaju ne samo na meni već i na mojoj djeci, i to s nesnošljivom jačinom”, istakla je, dodavši kako ne može dozvoliti da se to nastavi.

“Iz tog razloga podnosim ostavku na dužnost”, dodala je.

Prema tvrdnjama stručnjaka Webera, Aschbacher je iz drugih izvora preuzela barem jednu petinu disertacije pod nazivom ‘Izrada vodećeg stila za inovativne kompanije’, bez pravilnog isticanja navoda.

Između ostalog, prevela je i dio članka iz magazina Forbes s engleskog jezika, ponavljajući tvrdnju originalnog autora teksta kako bi kazala da je sama radila “sa stotinama timova.”

Kancelar Sebastian Kurz se zahvalio Aschbacher na radu i kazao kako će njen nasljednik biti imenovan u ponedjeljak. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje