Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrijanci uhapsili vozača iz BiH, prevozio 16 sirijskih izbjeglica

Preuzmite sliku

Državljanin Bosne i Hercegovine (48), koji je bio za volanom hrvatskog autobusa, uhapšen je danas na graničnom prelazu Karavanke pod sumnjom da je krijumčario migrante.

Naime, tokom rutinske granične kontrole, pripadnici granične policije u autobusu koji je putovao za Minhen, otkrili su 16 sirijskih državljana: sedam muškaraca, četiri žene i petoro djece, koji su pokušali da ilegalno pređu granicu.

Prema svjedočenju ostalih putnika u autobusu, oni su se u autobus ukrcali u Ljubljani, vjerovatno se nadajući da će neprimjetno preći granicu. Međutim, s obzirom na pooštrene kontrole, pogranični policajci su detaljno prekontrolisali sve, otkrivši ovu grupu.

Inače, kako prenose mediji, Sirijci su odmah podnijeli zahtjev za međunarodnu zaštitu u Austriji i sprovedeni su stanicu policije u Klagenfurtu gdje će biti saslušani i gdje će nad njima biti sprovedene ostale zakonske procedure.

Ono što je zanimljivo jeste da je vozač iz BiH nastavio put sa preostalim putnicima, ali je onda policija krenula u potjeru za njim te su ga sustigli u Lungau i priveli. On se sumnjiči za krijumčarenje migranata. (Foto:  Screenshot/krone.at)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje