Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aleksej Navalni nestao iz zatvora

Preuzmite sliku

Advokati Alekseja Navalnog kažu da su izgubili kontakt s njim i da ne znaju gdje se trenutno nalazi, javlja CNN. Ruski oporbeni čelnik i žestoki kritičar Vladimira Putina bio je zatvoren u kaznenoj koloniji istočno od Moskve, piše Index.hr.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da se danas trebao javiti sudu putem videoveze, ali nije. Rekla je da su zatvorski službenici kao razlog naveli “probleme sa strujom”.

Navalni je u augustu osuđen na 19 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojna druga kaznena djela. Već je služio kaznu od 11 i pol godina u zatvoru s maksimalnim osiguranjem zbog prevare i drugih optužbi, koje on poriče.

Advokati kažu da su nekoliko puta pokušali dobiti pristup dvjema kaznenim kolonijama u blizini Moskve za koje se vjeruje da se u njima nalazi Navalni, rekla je glasnogovornica Kira Jarmiš. Obaviješteni su da se 47-godišnjak ne nalazi u kaznenim kolonijama IK-6 i IK-7, dodala je Jarmiš.

Šest dana nema kontakta s njim

“U petak i tokom današnjeg dana ni IK-6 ni IK-7 nisu nam odgovorili na upite”, objavila je Jarmiš, dodajući da niko već šest dana ne zna gdje je Navalni. Navalni je posljednji put bio zatvoren u kaznenoj koloniji IK-6, istočno od Moskve.

Njegova saradnica Ljubov Sobol Reutersu je prošle sedmice rekla kako njegovi pristaše strahuju da će biti premješten u novu zatvorsku koloniju i da je ‘tajming’ povezan s početkom predsjedničke izborne kampanje u kojoj će Vladimir Putin zatražiti još jedan šestogodišnji mandat.

“Oni se toliko boje Navalnog, čovjeka koji je u zatvoru, čovjeka kojemu je limitirano pravo na dopisivanje, koji ne smije vidjeti članove svoje porodice i tako dalje, da su ga odlučili ukloniti što dalje od vanjskog svijeta u trenutku kada Putin kani ići po još jedan mandat da, ne daj Bože, ne bi dao neku izjavu”, rekla je.

Jarmiš je rekla da je zabrinuta zbog lošeg zdravlja Navalnog. “Činjenica da ne možemo pronaći Alekseja posebno je alarmantna jer mu je prošle sedmice pozlilo u ćeliji: zavrtjelo mu se u glavi i pao je na pod. Osoblje kolonije je odmah dotrčalo, spustilo krevet, položilo Alekseja i dalo mu intravenoznu injekciju”, rekla je.

Ko je Navalni?

Navalni je organizovao protuvladine demonstracije, a zagovarao je reforme protiv korupcije u Rusiji, pa i samog Putina, koji izbjegava izravno govoriti o njemu. Navalni je bio član Koordinacijskog vijeća ruske oporbe, lider stranke Rusija budućnosti i osnivač Zaklade za borbu protiv korupcije (FBK).

Do 2021., kada je zatvoren pri povratku u Rusiju, Navalni je imao više od šest miliona pretplatnika na YouTubeu, gdje je objavljivao materijale o korupciji u Rusiji, organizirao političke demonstracije i promovisao svoje kampanje.

Rusku vladajuću stranku je jednom prilikom opisao kao stranku prevaranata i lopova. Dva puta je optuživan, najčešće za pronevjere, a smatralo se da su oba njegova kaznena slučaja politički motivirana.

Navalni je 2016. pokrenuo predsjedničku kampanju za predsjedničke izbore 2018., ali mu je rusko Središnje izborno povjerenstvo zabranilo prijavu zbog prethodne kaznene osude, a ruski Vrhovni sud odbio žalbu na odluku povjerenstva.

Godinu dana nakon toga u dokumentarcu je iznio niz optužbi na račun tadašnjeg premijera i bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva te ga optužio za korupciju. Također je pokrenuo Pametno glasovanje, taktičku strategiju glasovanja namijenjenu konsolidaciji glasova onih koji se protive Ujedinjenoj Rusiji u stranku koja će dobiti mjesta na izborima.

U augustu 2020. hospitaliziran je u teškom stanju nakon što mu je iznenada pozlilo. Nakon pritisaka njegove žene i javnosti da ga se zbog opasnosti uticaja vlasti na ljekare prebaci na liječenje u Evropu, evakuiran je u Berlin, gdje je ustanovljeno da je otrovan nervnim otrovom novičokom.

Nakon povratka u Rusiju 2021. godine, odmah je pritvoren pod optužbama da je prekršio uslove uslovnog otpusta dok je bio hospitalizovan u Njemačkoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje