Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako u Njemačkoj pijete vodu iz česme pripazite na pravilo od 4 sata

Preuzmite sliku

Pijenje vode iz česme u Njemačkoj uključuje više od pitanja okusa: pravilo od 4 sata presudno je za njezinu kvalitetu. Spriječite nakupljanje klica i poboljšajte kvalitetu vode puštanjem vode prije upotrebe.

U Njemačkoj je voda iz česme općenito dobre do vrlo dobre kvalitete i, zahvaljujući Uredbi o pitkoj vodi, često je strože kontrolirana od flaširane mineralne vode. Tako da je možete piti bez brige.

Jedini izuzetak je kada su u kućanstvima olovne cijevi – ali procjenjuje se da je u Njemačkoj ostalo samo oko 38.000 takvih kućanstava, odnosno 0,2 posto.

Voda iz slavine ima mnoge prednosti: ne morate je nositi, 100 puta je jeftinija od flaširane vode, a uticaj na klimu je čak 600 puta manji od upotrebe jednokratnih boca. Ali postoji jedna važna stvar koju trebate imati na umu ako želite izbjeći bakterije a to je pravilo od 4 sata (4-Stunden-Regel), piše Fenix magazin.

Pijete vodu iz česme: slijedite pravilo od 4 sata

Iako je voda iz česme strogo kontrolisana u Njemačkoj, klice i zagađivači još uvijek se mogu akumulirati iz materijala slavina tokom vremena. To je posebno istinito ako voda dugo stoji u cijevima.

Savjetovalište za potrošače Sjeverne Rajne-Vestfalije stoga preporučuje pravilo od 4 sata. Ako slavina nije bila otvorena duže od tog vremena, prvo pustite “staru” vodu iz slavine da iscuri dok iz slavine ne izađe hladna. To može potrajati do 30 sekundi, ali obično je mnogo brže. Zatim možete koristiti “svježu” vodu za kuhanje ili piće.

Iako je voda iz česme vrlo jeftina, svakodnevna primjena ove prakse rezultirala bi znatno većim troškovima vode tijekom godine dana. Zato vodu treba skupljati i koristiti u druge svrhe, na primjer za:

– Zalijevanje

– Čišćenje

– Pranje podova (ionako se za ovo preporučuje hladna voda)

– Pranje posuđa

No, doktori sada kažu da je mlaka voda zdravija od hladne. Tijelo ne mora trošiti energiju da zagrije tekućinu – ali ne biste trebali piti toplu vodu iz slavine. Na to upozorava i Savezna agencija za okoliš.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,