Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bajrami zvanični praznici u školama u New Yorku

Preuzmite sliku

Muslimanski praznici Ramazanski bajram i Kurban-bajram od početka naredne školske godine u New Yorku će biti zvanični praznici.

Vijest o tome da će Ramazanski i Kurban-bajram biti praznici u New Yorku, putem društvenih mreža potvrdio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, kazavši da se radi o jednoj “promjeni koja poštuje različitosti u ovom gradu”.

Gradonačelnik Blasio je, u vezi odluke, održao i sastanak s direktoricom za obrazovanje u gradu New Yorku Carmen Farinom.

U saopćenju iz grada New Yorka u vezi s odlukom navedeno je da će prvi praznik u državnim školama u New Yorku, u školskoj 2015/16 godini, biti prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 24. septembar.

U New Yorku, za koji se pretpostavlja da u njemu živi između 600 hiljada i milion muslimana, 36 posto učenika ne pohađa nastavu za vrijemeKurban-bajrama.

Istraživanje Univerziteta Columbia iz 2008. godine pokazalo je da 95 posto muslimanskih učenika u New Yorku nastavu pohađa u državnim školama.

Inače, aktuelni gradonačelnik Blasio je u svojim predizbornim obećanjima između ostalog navodio i to da će u državnim školama muslimanski praznici biti priznati kao zvanični praznici u ovom gradu.

(Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,