Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

14 godina od “napada na Ameriku”

Preuzmite sliku

Širom SAD obilježava se četrnaesta godišnjica od terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, kada je u napadima otetim putničkim avionima poginulo skoro 3.000 ljudi.

U Pennsylvaniji je danas tim povodom otvoren memorijalni centar posvećen žrtavama pada putničkog aviona “United airlinesa” na letu 93, jednog od četiri oteta aviona, javlja Srna.

Ovaj avion jedini nije stigao do cilja. Istragom je utvrđeno da mu je meta bio Capitol Hill u Washingtonu. Dva aviona obrušena su na kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a jedan je pao na zgradu Pentagona, u glavnom gradu SAD.

Predsjednik SAD Barack Obama obilježit će 14. godišnjicu napada posjetom vojnoj bazi “Fort Meade” i razgovarati sa vojnicima stacioniranim u ovom objektu, saopštila je Bijela kuća.

Direktori federalnog istražnog biroa (FBI), Centralne obavještajne agencije (CIA) i Nacionalne službe sigurnosti (NSA) saopštili su danas da ne postoje konkretne niti kredibilne prijetnje Americi u vezi sa 14. godišnjicom od terorističkih napada.

Direktor CIA-e John Brennan rekao je da je saradnja američkih obavještajnih agencija značajno proširena, reformisana i reorganizovana pod uticajam napada od prije 14 godina.

“U poređenju sa situacijom od prije 14 godina, taj obavještajni rad je napredovao svjetlosnim godinama. SAD su danas mnogo nepovoljnije okruženje za djelovanje terorista, zahvaljujući jačanju odbrane”, rekao je Brennan i dodao da je to i rezultat bolje saradnje sa međunarodnim partnerima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje