Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta kako riješiti neugodan miris stopala

Preuzmite sliku

Popularno

Ništa vam ne može gore pokvariti, na primjer, večernji izlazak s osobom za koju ste zainteresovani, nego cipele koje pomalo neugodno mirišu.To je zbog toga što su čak i najdelikatnije cipele fantastično, mračno, toplo mjesto za razmnožavanje bakterija koje uzrokuju ovaj miris.

Neugodni miris nije moguće potpuno ukloniti ali ga možemo kontrolirati. Prije nego li bespovratno izgubite još jedan par skupih cipela pokušajte s ovim savjetima da spriječite da ovaj neugodni, za oči štipajući miris, postane još intenzivniji.

1. Pokušajte da vam stopala ostanu suha

Najbolji način da se prevenira neugodni miris nogu je da održimo stopala suhima. Nakon tuširanja, brišite noge, osobito između prstiju, i napudrajte ih puderom protiv gljivica koji će ih držati suhima i spriječiti pojavu gljivica koje uzrokuju miris.

2. Nosite pamučne čarapice kad god možete

Nije baš ni moderno ni lijepo vidjeti kratke čarapice u cipelama sa petama. Ali ako nemate čarapice ne postoji ništa što će apsorbirati znoj koji stopalo normalno proizvodi, zadržavajući se najviše između prstiju i unutar cipele. Pokušajte barem pamučne stopalice. Znate li da idete bez kratkih čarapica, pokušajte nanijeti antiperspirant na vrh stopala i između prstiju.

3. Pripremite svoje cipele

Raspršite malo baby pudera unutar cipela i izvadite ih iz tamnog ormarića za cipele. Cipele se moraju prozračivati.

4. Votka

Ako vam stopala imaju miris, obrišite ih vlažnim ubrusom namočenim u votku. Votka sadrži alkohol koji je antiseptik, brzo se suši pa uništava gljivice i bakterije koje uzrokuju neugodni miris. Votka isušuje vlagu koja je pogodna za razmonožavanje i rast ovih organizama.

5. Posjetite svog ljekara

Ne uspijete li održavati znojenje nogu pod kontrolom, posjetite ljekara i pitajte za neki recept i sredstvo protiv znojenja koje će smanjiti količinu znoja koju stvara vaše stopalo. (telegram.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,