Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

5 najčešćih mitova o pivu

Preuzmite sliku

Popularno

Smijemo li pivo kriviti za pivski trbuh? Je li pivo isključivo muško piće? Može li ono doprinijeti našem zdravlju?

1. Pivo deblja

Često je vjerovanje da pivo deblja, odnosno da uzrokuje nastavak tzv. pivskog trbuha (saznajte

  • stomak
  • kako nastaje pivski trbuh). Uzmemo li u obzir energetsku vrijednost koja je na razini mlijeka ili prirodnog soka od narandže, možemo zaključiti da to uopće ne mora biti istina. Na postojanje “pivskog trbuha“ utieče jedino količina piva ili bilo kojeg drugog pića ili hrane koju konzumiramo, ali i stil života. Ne postoji mehanizam koji bi uticao na skladištenje masti u predjelu trbuha usljed konzumacije piva. Drugim riječima, ako se pridržavate preporuka nema rizika od povećanja tjelesne mase ili pojave trbuščića.

    2. Pivo je bogato glutenom

    Polazne sirovine za pivo – ječam i pšenica – izvori su glutena koji se posljednjih godina često ističe kao manje poželjna supstanca u prehrani.

    Iako ozbiljne smetnje stvara jedino osobama oboljelima od celijakije, sve je više pojedinaca koji smatraju da su intolerantni na gluten, a bezglutenska prehrana postaje sve popularnija. Budući da je pšenica značajno bogatija od ječma, pšenična piva sadrže veće koncentracije glutena. Nasuprot tome, lagana ječmena piva koja se najčešće piju kod nas obično sadrže vrlo male količine glutena. Naime, tokom procesa proizvodnje dolazi do modifikacija i odstranjivanja proteina u procesu pripreme ječmenog slada i vrenja. Nadalje, novija istraživanja pokazala su kako lager piva obično sadrže vrlo male količine glutena, a neka od njih mogu se klasificirati i kao bezglutenska. Ipak, oboljelima od celijakije preporučuje se birati prehrambene proizvode sa znakom prekriženog klasa kako bi bili sigurni da konzumiraju bezglutenske namirnice.

    3. Pivo je nezdravo

    U posljednjih 30 godina znanstveni dokazi sustavno govore u prilog spoznaji kako umjerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebice kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima. Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu i ovo je omiljeno piće došlo u žarište interesa brojnih znanstvenika. Niz studija pokazao je kako umjerena konzumacija piva može pridonijeti prevenciji karcinogeneze, osteoporoze, dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti te kognitivnog slabljenja u starijoj dobi. Ne treba zanemariti ni opuštajući učinak alkohola i hmelja te posljedično smanjenu razinu stresa što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života.

    4. Pivo doprinosi gubitku tekućine iz tijela

    Više od 90 posto piva je voda, stoga se pivo može smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. Velika krigla piva volumena pola litre sadrži približno deset grama alkohola. Sadržaj alkohola doprinosi dehidraciji, odnosno pojačanom lučenju tekućine iz tijela. Međutim, nakon što se iz tijela izluči približno 80 mililitara tekućine uslijed konzumacije pola litre piva, i dalje ostaje više od četiri decilitra koji pridonose hidraciji tijela. Žestoka alkoholna pića nemaju tekvu računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine i dehidraciju tijela, a ne pridonose hidraciji.

  • pivo-djevojka
  • 5. Pivo je tipično muško piće

    Tijekom proteklih decenija, pivo se sustavno oglašava i pozicionira kao piće za muškarce. Međutim, novija istraživanja pokazuju da skupina pivopija nije toliko nadmoćno muškog spola, jer žene čine 37 posto populacije koja uživa u pivu. Također, sve je više žena koje rade u proizvodnji piva i općenito u pivarskom biznisu. Stoga, čini se da pivo nije tek tipično muško piće jer sve više žena uživa u kvalitetnom pivu jednako kao i muškarci.

    Na kraju valja napomenuti kako se sve navedene pozitivne karakteristike piva manifestiraju samo kada se ono konzumira umjereno. Za zdrave odrasle ljude umjerene količine iznose tri do šest decilitara piva dnevno za muškarce, i do tri decilitra dnevno piva za žene.

    (ordinacija.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,