Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žitarica koju Đokovići stalno jedu ubrzava metabolizam i čisti toksine, a ne deblja

Preuzmite sliku

Dosta se pisalo o Novaku Đokoviću i njegovoj supruzi Jeleni Đoković, koji su svojevremeno iz ishrane izbacili meso.

Jedna od namirnica koja je nezaobilazni dio ishrane porodice Đoković je kvinoja.

Kvinoja ne goji, a izuzetno je zdrava. Nazivaju je ‘zlatom Inka’ i ‘kraljicom sjemenki’. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može da konkuriše proizvodima životinjskog porijekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reumatizma, a zbog visokog udijela kalijuma povoljno djeluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju ishranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.

  • Kvinoja kao kulinarsko čudo

    Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osjetićete punoću ukusa koja može da se dobije samo kuhanjem mesa. Korisna svojstva takođe se manifestuju u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste tijelo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju bijeli luk i luk, ali i drugi začini, piše Story.hr.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,