Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ubica Johna Lennona, nakon 40 godina, izvinio se Yoko Ono: “To je bio gnjusan čin. Ubio sam ga zbog slave…”

Preuzmite sliku

Bio sam željan slave i jako sebičan, rekao je ubica Mark Chapman. Naglašava kako je to bio izuzetno sebičan čin i da mu je žao zbog boli koju je nanio Yoko Ono.

Mark Chapman (65), muškarac koji je ubio britanskog muzičara Johna Lennona prije gotovo 40 godina, izvinio se njegovoj udovici Yoko Ono (87), piše BBC.

Chapman je 1980. upucao Lennona četiri puta ispred njegovog stana na Manhattanu dok je Yoko Ono gledala. Prošlog mjeseca sud je po 11. put odbacio njegov zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu.

Mark je na saslušanju rekao da je ubio Lennona zbog slave i da zaslužuje smrtnu kaznu. Naglasio je kako cijelo vrijeme razmišlja o gnjusnom činu koji je učinio i da se pomirio s činjenicom da bi ostatak života mogao provesti u zatvoru, prenosi 24sata.hr.

 • – Samo želim ponoviti da mi je žao zbog svog zločina. Nemam isprika. To je bilo za moju slavu. Mislim da je to najgori zločin koji možete napraviti nekome ko je nevin – ispričao je Chapman odboru za uslovni otpust u zatvoru Wende u američkoj saveznoj državi New York.

  Kaže kako je Lennon bio izuzetno slavan i da ga nije ubio zbog njegovog karaktera.

  – Bio je porodični čovjek. Bio je ikona. Bio je neko ko je govorio o stvarima o kojima sada možemo govoriti i to je sjajno. Ubio sam ga, da upotrijebim vašu riječ od ranije, jer je bio jako slavan i to je jedini razlog. Bio sam željan slave i  jako sebičan – govori Chapman. Naglašava kako je to bio izuzetno sebičan čin i da mu je žao zbog boli koju je nanio Yoko Ono.

  Japanska umjetnica protivila se svakom puštanju Chapmana na slobodu te je prije pet godina rekla kako je živjela u strahu da će ga pustiti iz zatvora.

 • – Ako je to napravio jednom, mogao bi opet, nekome drugome. Mogla bih to biti ja, mogao bi to biti Sean, mogao bi biti bilo ko, zato brinem – ispričala je Yoko. Odbor je odbio njegovo puštanje s obrazloženjem da bi to bilo nespojivo s dobrobiti društva. Inače, Chapman je imao tek 25 godina kad je ubio slavnog muzičara.

  Svojedobno je Chapman rekao kako zaslužuje smrtnu kaznu, koja je u New Yorku ukinuta 2007. godine.

  – Kad svjesno planirate nečije ubojstvo i znate da je to pogrešno i učinite to za sebe, to je po mom mišljenju za smrtnu kaznu. Neki se ne slažu sa mnom, ali svako dobije drugu šansu. Ako me zakon i vi odlučite ostaviti ovdje do kraja života, nemam nikakvu pritužbu – rekao je Lennonov ubica. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,