Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stiže peti Matrix: Evo ko preuzima rediteljsku palicu

Preuzmite sliku

Studio Warner Bros. potvrdio je snimanje petog filma iz uspješnog znanstvenofantastičnog serijala Matrix. Bit će to prvi film bez Lane i Lilly Wachowski u ulozi rediteljica, a umjesto njih rediteljsku palicu preuzima Drew Goddard, scenarist poznatog filma Marsovac (eng. The Martian).

Kako prenosi Variety, zasad nije poznato hoće li se u novom filmu pojaviti neki od prijašnjih glumaca, poput Keanua Reevesa i Carrie-Anne Moss. Nije otkriveno ni mnogo detalja oko radnje.

Jesse Ehrman, predsjednik produkcije Warner Bros, Motion Picturesa, osvrnuo se na novi film.

“Drew je došao u Warner Bros s novom idejom za koju svi vjerujemo da bi bila nevjerojatna za nastavak priče. Poštovat će ono što su Lana i Lily započele prije više od 25 godina i ponuditi jedinstvenu perspektivu temeljenu na vlastitoj ljubavi prema filmu, serijalu i likovima”, rekao je Ehrman, prenosi Variety.

Goddard će u saradnji sa Sarom Esberg napisati scenarij za novi film te sudjelovati kao producent. Dosadašnja rediteljica i scenaristica Lana Wachowski pridružuje se kao izvršna producentica na filmu.

Novi reditelj komentarisao je sudjelovanje na projektu i iskazao zahvalnost na prilici.

“Nije pretjerano reći da su Matrix filmovi promijenili kino i moj život. Izvanredno umijeće Lane i Lilly svakodnevno me nadahnjuje i zahvalan sam na prilici da radim priče u njihovom svijetu”, izjavio je reditelj.

Posljednji film nije ostvario dobre rezultate u kinima

Četvrti film u franšizi Matrix: Uskrsnuća (eng. The Matrix Resurrections) izašao je 2021. godine. Bio je to prvi film koji je režirala samo Lana i stigao je nakon pauze od 18 godina te je bio veliko razočaranje na blagajnama. Tome je pridonijelo i to što je film bio dostupan za gledanje na HBO Maxu bez dodatne naknade. U kinima je zaradio samo 159 miliona dolara širom svijeta u odnosu na budžet od 190 miliona dolara.

Kada su u pitanju ocjene kritičara i publike, film je ostvario prosječno dobre rezultate. Na temelju 360 recenzija na Rotten Tomatoesu, kritičari su ga ocijenili sa 63 posto, dok ga je publika ocijenila istim postotkom na temelju više od dvije hiljade recenzija. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,