Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta će se desiti u slučaju da Amber Heard ne bude mogla isplatiti odštetu Johnnyju Deppu?

Preuzmite sliku

Porota koja je proglasila Amber Heard krivom za klevetu bivšeg supruga Johnnyja Deppa naložila joj je da plati 15 miliona dolara odštete, što predstavlja finansijski rizik za 36-godišnju glumicu, tvrde stručnjaci.

Iako je iznos njenog bogatstva nepoznat, zaradila je milione glumeći na televiziji i u filmovima kao što su Aquaman i Aquaman 2. Prethodno je od Deppa u nagodbi dobila 7 miliona dolara nakon njihova razvoda 2016., koje je obećala donirati u dobrotvorne svrhe. Tokom suđenja rekla je da još nije ispunila obećanje zbog Deppove tužbe, prenosi index.hr.

No, svjedočenje tokom suđenja sugerisalo je da je glumičina karijera zastala zbog pravne bitke s Deppom, navodi Newsweek. To bi moglo dovesti do pitanja ima li Heard dovoljno novca da isplati iznos presude, koji uključuje 10 miliona dolara nadoknade štete i 5 miliona dolara kaznene štete, koja je smanjena na 350 hiljada dolara, što je gornja granica za takve odštete u saveznoj državi Virginiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Heard (@amberheard)

Iako bi se Heard mogla žaliti na presudu, morala bi svejedno uplatiti jamstvo za punu presudu od 10 miliona i 350 hiljada dolara, plus kamate, kaže odvjetnica Sandra Spurgeon iz Spurgeon Law Groupa u Lexingtonu u Kentuckyju.

“Za pojedinca koji nema mogućnost platiti presudu i nema mogućnost objaviti obveznicu postoji veliki problem ako pobjednička strana namjerava izvršiti presudu”, rekla je Spurgeon za CBS MoneyWatch. Za usporedbu, porota je Heard u tužbi dodijelila 2 miliona dolara. Depp je zaradio čak 650 miliona dolara u razdoblju od 13 godina, navodi Hollywood Reporter.

Heard se nije osvrnula na finansijske uslovepresude u izjavi koju je objavila na Twitteru u srijedu poslijepodne u kojoj je izrazila “razočaranje” odlukom porote. Glumici preostaje nekoliko opcija nakon objavljene presude:

Može uložiti žalbu na presudu

Kao što je već najavila, Heard bi se mogla žaliti na presudu u nadi da će dobiti povoljniju presudu i smanjiti iznos odštete. Ali u međuvremenu će morati platiti jamčevinu za punih 10 miliona i 350 hiljada dolara odštete, što može, ali i ne mora biti izvedivo, rekla je Spurgeon.

Ako Heard odluči da se neće žaliti, a nema dovoljno novca da plati odštetu, tada bi njeni sadašnji i budući prihodi mogli biti ovršeni, tvrde pravni stručnjaci.

“Pitanje je ako ona kaže: ‘Gledajte, nemam novca, možete pogledati u moje bankovne račune’, onda možemo razgovarati o stvarima kao što je ovršenje njene plaće. To nije neuobičajena situacija u kojoj neko kaže: ‘Nemam – ne mogu ovo ispuniti’, i zato sigurno mislim da bi, zato što ona ima potencijal zarade, dio njene plaće mogao biti ovršen”, rekla je pravna suradnica CBS Newsa Jessica Levinson.

 • Može proglasiti bankrot

  Heard također ima mogućnost podnošenja zahtjeva za bankrot, čime bi se eliminisalo 10 miliona dolara kompenzacijske štete, rekla je Spurgeon. Ali i dalje bi morala platiti 350 hiljada dolara kaznene štete, koja se ne eliminiše bankrotom. Također, postoji opcija da Depp odluči da neće izvršiti presudu, odričući se novčane odštete, rekla je Spurgeon.

  “Trenutno on upravlja situacijom”, rekla je napominjući da bi Depp također mogao pregovarati s Heard o nižem iznosu odštete. U svom komentaru na Instagramu nakon presude, Depp nije naznačio namjerava li pokrenuti novčanu presudu protiv Heard. Napisao je da je “cilj pokretanja ovog slučaja bio otkriti istinu, bez obzira na ishod”.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,