Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Robert Dacešin: Na Kubi postoji lijek za rak i košta 20 centi!

Preuzmite sliku

Najpopularniji bosanskohercegovački avanturist i putopisac Robert Dacešin u novom videu otkrio je da na Kubi postoji jedna bočica koja se smatra lijekom za rak i koja vjerovali ili ne, košta svega 20 centi.

Zdravstveni sistem na Kubi je poznat po tome što je sveobuhvatan i dostupan svim građanima, a većinu troškova pokriva država.

Kuba ima snažan naglasak na preventivnoj medicini, a zemlja ima jedan od najviših postotaka liječnika po stanovniku u svijetu.

Također ima vrlo nisku stopu dječje smrtnosti i visoku prosječnu životnu dob.

Međutim, zbog ekonomskih poteškoća, kubanski zdravstveni sistem ponekad ima nedostatak lijekova, medicinske opreme i drugih resursa.

Uprkos tome, Kubanci su ponosni na svoj zdravstveni sistem i smatraju ga jednim od najboljih u svijetu.

Iako na Kubi možda nedostaje mnogo stvari, ovdašnja medicina važi za jednu od boljih u svijetu, a kubanski doktori zbog svoje stručnosti, nerijetko se šalje na misije širom svijeta.

“Jedna od stvari koju su razvili, je jedno pravo malo blago u bočici, otrov plave škorpije zvan Vidatox. Vidatox se dobija iz otrova kubanskih i karipskih plavih škorpija, a koristi se u terapijama jačanja imuniteta, smanjenja bolova, kao i kod raznih težih oboljenja, odnosno, karcinoma”, objasnio je Dacešin.

“Ono što zvuči nevjerovatno, je da je ovaj lijek u Evropi zabranjen, te se jedino može naći u Albaniji gdje jedna bočica košta oko 150 eura, dok je cijena na Kubi svega 20 centi. Lijek nije lako pronaći, ali sam ga ja našao u običnoj apoteci u gradu Sjenfegosu, gdje se on i proizvodi”, dodao je.

Tajna njihovog zdravstvenog sistema je u ljubaznosti i pristrasnosti doktora i pacijenata. Drugi razlog je nedostatak tehničke opreme pa studenti i doktori vrlo rano nauče kako odrediti prave dijagnoze posmatrajući samo tijelo i simptome pacijenta, objasnile su sagovornice.

  • Također, studenti medicine na Kubi već na prvoj godini odlaze u bolnice na prakse, dok je to u drugim državama vrlo rijedak slučaj.

    “Postoje plave i smeđe bočice lijeka. Plave su za kubance, a smeđe za strance i one su malo skuplje, a prodaju se bez recepta”, podijelio je Dacešin.

    Način primjene je takav da se 3 kapi bočice stave ispod jezika, a može se koristiti i preventivno. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,