Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rijetko izdanje „Harryja Pottera i kamena mudrosti“, sa greškom, na aukciji

Preuzmite sliku

Prvo izdanje knjige “Harry Potter i kamen mudraca”, s ponekom štamparskom greškom i potpisom autorice J.K. Rowling, ponudit će aukcijska kuća Christie's na privatnoj prodaji u Londonu, a početna cijena djela je 200.000 funta.

Izdanje koje se nudi na prodaju jedan je od 500 tvrdo ukoričenih primjeraka knjige štampane u početnoj nakladi 1997. godine. Tristo ih je poslano u knjižnice.

Knjiga koju prodaje Christie's u sklopu manifestacije “The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition”, spada u preostalih dvjesto.

Stručnjak za tiskane knjige i sukustos izložbe “The Art of Literature” Mark Wiltshire Reutersu je otkrio da se u “štampanju i opremi knjige potkralo nekoliko pogrešaka”.

“Na poleđini, primjera radi, riječ filozofi (philosophers), što je, naravno, ključna riječ… pogrešno je napisana kao ‘philosphers’, bez onoga drugog slova ‘o’, a na stranici 53, na popisu predmeta koje učenici trebaju ponijeti sa sobom u Hogwarts, riječi ‘jedan štapić’ u tekstu su ponovljene dvaput.”

Godine 1997. Rowling je još bila nepoznata i neetablirana spisateljica, a u međuvremenu je njezina knjiga o čarobnome svijetu vještica i čarobnjaka postala veliki hit u svijetu, iznjedrivši i nekoliko nastavaka, kao i golemu filmsku franšizu.

“Na mnogo načina, ova je knjiga fizička manifestacija čarobnog sjećanja za mnoge čitatelje i to je čini tako poželjnom”, smatra Wiltshire, podsjećajući da će manifestacija “Art of Literature” za javnost biti otvorena od 7. do 15. juna.

Za razliku od javne dražbe Christie's povremeno u sklopu privatnih prodaja zainteresiranima omogućuje prodaju ili kupnju luksuznih predmeta u puno mirnijoj, privatnoj atmosferi, koja podsjeća na zatvoreni društveni događaj ili pojedinačni posjet skupome butiku. Raspored aukcija unaprijed je poznat i fiksan je, dok se privatne prodaje održavaju tokom cijele godine i fleksibilnije su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,