Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prsten Tupaca Shakura prodat za milion dolara

Preuzmite sliku

Zlatni prsten s rubinom i dijamantima u obliku krune koji je slavan reper Tupac Shakur nosio na svom posljednjem javnom pojavljivanju prodat je za milion dolara jučer na aukciji u New Yorku.

Pobjednička ponuda bila je znatno iznad Sotheby'sove procjene između 200.000 i 300.000 dolara i postala je najvrjedniji prodani hip-hop artefakt, objavila je aukcijska kuća.

Američki reper nosio je prsten na svom posljednjem javnom pojavljivanju na dodjeli MTV Video Music Awardsa 4. septembra 1996. godine. Samo nekoliko dana kasnije, 13. septembra, repera je ubio neidentificirani napadač u pucnjavi iz vozila u Las Vegasu. Imao je 25 godina.

Na prstenu ugravirana posveta njegovoj nekadašnjoj djevojci

Shakur, čiji hitovi uključuju California Love, dizajnirao je prsten u nekoliko mjeseci, objavio je Sotheby's. U tome mu je pomogla kuma Yaasmyn Fule koja je stavila prsten na prodaju.

Shakur je bio pod utjecajem političkog manifesta Vladar talijanskog filozofa Niccola Machiavellija iz 16. stoljeća. Pročitao ga je dok je bio u zatvoru zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Dizajnirao je prsten po uzoru na krune srednjovjekovnih evropskih kraljeva, dodao je Sotheby's. Na prstenu je ugravirano “Pac & Dada 1996.”, što se odnosilo na njegovu djevojku Kidadu Jones. Zlatni prsten u obliku krune optočen je manjim dijamantima, a u središtu se nalazi nebrušeni rubin koji okružuju dva brušena dijamanta.

Prodaja je bila dio namjenske hip-hop aukcije kojom se obilježava 50 godina žanra u augustu ove godine. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,