Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

“Princeza Diana je bila žrtva, ali upoznao sam i njezinu zločestu, dvoličnu stranu!”

Preuzmite sliku

Piers Morgan, britanski novinar, urednik i voditelj, poznat je kao najžešći kritičar princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle, te jedan od najvećih medijskih branitelja kraljevske porodice i britanske monarhije.

U svojoj je novoj kolumni za The Sun, komentarisao je seriju “Kruna” i scene tragične nesreće u pariškom tunelu Pont de l‘Alma u kojoj je život izgubila princeza Diana, te svoja iskustva s omiljenom princezom.

U vrijeme Dianine pogibije on je bio urednik u listu Daily Mirror, a nesreća je “ubrzo postala najveća i najstresnija novinska priča” u njegovoj karijeri.

– Istovremeno je to bilo vrlo emocionalno razdoblje, jer smo u posljednjih 18 mjeseci Dianina života, ona i ja razvili iznenađujuće prijateljski odnos i mogao sam iz prve ruke vidjeti kakva je bila: očaravajuća, čarobna, zaigrana, a ponekad i izluđujuća – napisao je.

 • Tri i po sedmice ranije, Morgan je razgovarao s Mohamedom al-Fayedom, ocem Dianina dečka Dodija, nakon što je James Whitaker, novinar iz njegove redakcije koji je pratio kraljevsku porodicu, doznao da Diana i Dodi uživaju na porodičnoj jahti u St. Tropezu.

  – Dobro sam poznavao Fayeda pa sam ga nazvao. Nakon što je nekoliko minuta žestoko negirao priču i nakon što sam mu rekao da znamo da je to istina i da ćemo sve objaviti, uzdahnuo je i potvrdio: “To je još uvijek u vrlo ranoj fazi Piers, no čine se sretni i odlično se slažu” – navodi u kolumni.

  Pierce je pitao Fayeda, koji je bio u sukobu s vlastima oko britanskog državljanstva, boji li se negativnih reakcija na romansu njegova sina s princezom.

  – Rekao mi je da se tu jednostavno radi o dvoje ljudi koji su se zaljubili, a ako se to nekom ne sviđa, može ići u pakao – prisjetio se Morgan. Fayed mu je rekao i kako je bio prijatelj s Dianinim ocem Johnom Spencerom s kojim se dvaput sedmično i nalazio na čaju ili ručku, i koji ga je malo prije smrti zamolio da “pripazi na njegovu porodicu”. Morgan tvrdi da je to istina jer mu je to potvrdila Dianina pomajka Reaine Spencer.

  – No, ništa od toga nije dio priče u “Kruni” – ljuti se Piers Morgan u kolumni – Umjesto toga, Fayed je prikazan kao grozan čovjek koji je sve činio da spoji par u svojem ratu s vladajućima, pa čak i dojavio talijanskom fotografu Mariu Brenni da potajno snimi par na brodu bez Dianina znanja. Ni to nije istina. Znam to jer su naše sestrinske novine Sunday Mirror kupile fotografije i objavile ih na naslovnici tri dana nakon što smo mi izašli s pričom.

  Danas je poznato da je informacije dobio drugi fotograf, Jason Fraser, koji će kasnije otkriti da mu je izvor bila sama Diana, kao i mnogo puta prije, rekavši mu da dođe i snimi je na jahti, prenosi Jutarnji

 • – Istina je bitna jer kroz cijelu finalnu sezonu “Kruna” predstavlja Dianu kao sveticu koju su cinično eksploatirali oba Fayeda i mediji. – piše Morgan – I, iskreno, kao i scene u kojima Dodi prosi Dianu, a ona ga odbija, to je sve hrpa gluposti. Jer, kada je u pitanju njezin ljubavni život i mediji, Diana je bila vrhunska manipulatorica. Znamo to, jer sam i sam nasjeo nekoliko puta.

  Ispričao je kako je Dianu prvi put susreo 1996. godine na nekoj dobrotvornoj priredbi. Bila je “slatka” i sarkastična i rekla mu: “Vi urednici uvijek mislite da znate sve o meni, a nismo se ni susreli”, a kada joj je on rekao da ima priliku prosvijetliti ga, nasmijala se.

  – Hmm, nemam vremena, bojim se. – odgovorila mu je, nasmijala se i dodala – A iskreno, ni želje za to!

  U svojem poznatom ciničnom tonu Morgan kaže da je želja ipak postojala, jer je on nekoliko mjeseci kasnije dobio poziv za privatni ručak s njom u Kensingtonskoj palači.

  – Bio je to jedan od najčudnijih ručkova u mojem životu jer nam se pridružio princ William, a hranu je posluživao njezin poznati butler Paul Burrell. Dva sata mi je govorila o svemu, doslovno o svemu. – prisjetio se.

 • Morgan u kolumni piše kako mu je princ William, na Dianin nagovor rekao da na ploči za pikado ima fotografiju supruge ragbijaša Wila Carlinga (navodnog Dianinog ljubavnika). Rekla mu je i kako se “nikad nije tako histerično smijala” kao kada je Morgan unajmio bijelog konja na kojem je Mirrorov novinar u punom oklopu dojahao pred kuću Jamesa Hewitta i optužio ga za veleizdaju zbog veze sa suprugom budućeg kralja. Bilo je to nakon što je James Hewitt progovorio o njihovoj aferi u svojoj knjizi.

  No, iako je bila jako uzbuđena zbog budućnosti, osjećala se ranjivo i pretjerano izložena.

  – O, Bože, i meni je dosta Diane, a ja sam Diana – rekla mu je – Suludo je što se događa u posljednje vrijeme, samo jedna stvar za drugom. No, ne mogu zaustaviti pisanje o meni, zar ne? Teško da ćete mi reći da ćete me ostaviti na miru.

  Rekao je kako mu je priznala i da je razmišljala o tome da se preseli u neku drugu zemlju, no znala je da će je pronaći ma kamo otišla.

  – Tada sam vidio bljesak prave tuge na njezinu licu, gotovo očajne želje za anonimnošću i spoznaje da je to neostvarivo – napisao je te dodao kako su se nakon ručka dogovorili da će joj javiti kad bude imao neku posebno osjetljivu priču o njoj. No, ona je bila ta koja se nije držala dogovora.

  Tri mjeseca prije no što će Diana umrijeti, Morganova redakcija dobila je priču o Dianinom posjetu klinici Priory u Londonu u kojoj je ona održala inspirativan govor mladim ženama koje pate od poremećaja prehrane.

  – Rekao sam joj to i sat vremena smo razgovarali o tome što je rekla i njezinim iskustvima s bulimijom i anoreksijom. Bio je to iznimno moćan razgovor i znala je da je snimam. Kasnije je potpisala svaku stranicu teksta, svaki naslov i zahvalila mi na odgovornosti – napisao je.

 • No, drugog dana, u 9 ujutro, dok se priča širila svjetskim medijima, Diana je objavila bijesnu izjavu u kojoj je osudila “senzacionalističku” objavu “privatnog razgovora” iz njezina posjeta klinici.

  – Nazvao sam njezin ured i rekao da ću otkriti da je ona moj izvor, te pustio preko telefona naš razgovor. – prisjetio se i dodao kako je čuo Dianin glas u pozadini, a zatim mu je njezin suradnik Michael Gibbins rekao kako princeza misli da on neće učiniti nešto takvo “sada kada se tako dobro slažu”.

  – Takav je bio život na planetu Diana: luda, suluda vožnja. – konstatuje Morgan.

  Nekoliko sedmica kasnije nastao je pravi pakao kada je William, umjesto svojih roditelja, pozvao dadilju Tiggy Legge-Bourke, na “dan otvorenih vrata” na koledžu Eton. Dadilja je snimljena kako puši i pije šampanjac.

  – Gibbins je, po Dianinom nalogu, nazvao mene i još nekoliko urednika da nam kaže kako je ona “duboko povrijeđena i ljuta” zbog Tiggyna “idiotskog ponašanja”. Dan kasnije Diana je objavila kako je ona oduševljena što je Tiggy bila u Eatonu, te okrivila “zaposlenika ureda” zbog izjave.

  – Bila je to totalna laž i grozna izdaja Gibbinsa, koji je bio vrlo pristojan čovjek – piše Morgan.

  On kaže da, iako ju je volio zbog mnogih razloga, jer je bila nevjerovatno lijepa i harizmatična, što je Elizabeth Debicki sjajno prenijela u “Kruni”, Diana je imala vrlo neugodnu stranu koja u seriji nikad nije prikazana. Tvrdi da je jako dobro znala kako i kada iskoristiti medije.

 • – Kada je Charles organizovao proslavu 50. rođendana za Camillu, dok je ona bila s Fayedom na odmoru tog sudbinskog ljeta, Mohamed me nazvao rano ujutro i pitao me može li fotograf biti u blizini plaže kod njegove vile u devet sati. I opet, čuo sam Dianu u pozadini koja mu daje upute – prisjetio se.

  Fotograf je tada snimio princezu odjevenu u bikini s uzorkom leoparda kako na plaži radi “zvijezde”.

  – Bilo je to jako smiješno, ali i jako pametno, jamčilo je da će sljedeći dan naslovnice biti prepune tih fotografija, a ne Camilline velike večeri. Fayed me zamolio da pošaljem stranice Diani i rekao da je bila oduševljena kada ih je vidjela te se iskreno zahvalila – piše Morgan i navodi još neke primjere kada je Diani itekako odgovaralo što se piše o njoj.

  U kolumni priznaje i kako se uvijek pitalo koliko William i Harry zaista znaju o dogovorima njihove majke s urednicima tabloida i fotografima. On je, tvrdi, u redakcijama u kojima je radio prestao koristiti fotografije paparazza na kojima je izgledala uznemireno nakon što mu je sama Diana pokazala video dokaze u kojima je strani paparazzi doslovno zlostavljaju da bi je rasplakali, a zatim su te fotografije “princeze koja tuguje zbog razvoda” prodavali britanskim medijima.

  – Tačnije, vodio sam kampanju za novi zakon o uhođenju, da se takve stvari zaustave i bila mi je zahvalna na tome – napisao je i dodao kako bi se i toga trebalo sjetiti pri gledanju “Krune”, jer ništa od toga nema u seriji.

  – Umjesto toga, britanski mediji prokazani su kao gomila gadova bez srca, Fayedovi kako zlikovci, a kraljica Elizabeta II., sramotno, kao jadna stara baba bez trunke duhovitosti, zaostala u prošlosti. A sama Diana mi je rekla da je kraljica bila nježna i puna empatije prema njoj tijekom raspada njezina braka – komentirao je Morgan dodao – Istini za volju, scenarist Peter Morgan oduvijek je govorio da je “Kruna” dramatizacija istinitih događaja, pa sam ipak uživao u prve četiri epizode završne sezone… No, prokleto sam sretan što je ovo kraj serije i što neće biti nove sezone u kojoj će sličnu aureolu žrtve staviti nad glave Meghan i Harryja. To bi doista bilo izvan svake pameti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje