Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljedni dani princeze Diane: Probudila se na jahti na Sardiniji, izgledala sretno, ali bila je slomljena

Preuzmite sliku

Fatalna saobraćajna nesreća odnijela je u rano jutro 31. augusta 1997. godine život princeze Diane i njenog tadašnjeg partnera Dodija Al-Fayeda. Ljekari su se četiri sata borili za njen život, no povrede su bile preteške.

Princeza Diana preminula je prije 23 godine u Parizu, no i danas njen život intrigira javnost. Obilježila je britansku kraljevsku porodicu kao niko prije, stoga tamošnji mediji i danas iznose detalje – nove i stare priče o preminuloj princezi.

31. augusta navršit će se 23. godišnjica saobraćajne nesreće u kojoj je s partnerom Dodijem Al Fayedom poginula dok je njihov vozač pokušavao pobjeći od paparazza koji su par progonili čitavo ljeto. Nikakvo čudo, privatne fotografije princeze Diane vrijedile su milione, bila je najpopularnija žena na svijetu, a prva njena javna veza otkako se razvela od princa Charlesa bila je veoma intrigantna.

 • Izgledala je sretno, ali iznutra je patila

  No, posljednji dani princeze Diane nisu bili toliko sretni koliko su se možda činili neupućenim posmatračima. Posljednjeg dana svog života, princeza Diana probudila se na jahti Jonikal, usidrenoj tada na Sardiniji. Sa svojim partnerom Dodijem Al Fayedom naoko je uživala u prvoj javnoj vezi koju je imala otkako se razvela od princa Charlesa, mediji su pisali o njenom humanitarnom radu i činilo se kao da je za Dianu samo nebo granica.

  Tog dana, 30. augusta, Diana je izgledala kao žena koja je konačno našla sreću. No, istina je bila nešto komplikovanija. Tih dana navodno je liječila slomljeno srce uslijed završene ljubavi s hirurgom Hasnatom Khanom. Kada su se upoznali 1995. godine, Khan nije bio pretjerano fokusiran niti impresioniran njenim prisustvom u bolnici u Londonu. No, ona je bila oduševljena njime.

  Liječila je slomljeno srce, mjesec dana prije smrti izgubila je ljubav svog života

  Kada su se nešto kasnije sreli u liftu, počeo je odnos koji je princezu Dianu snažno obilježio. Počeli su prijateljstvo koje je kasnije preraslo u romansu – potpuno tajnu. Čuvali su je takvom skoro godinu dana, a tokom tog vremena odlazila je u njegov stan i navodno peglala njegove košulje, čistila i usisavala prostor, dobivajući tako obris nekog normalnijeg života, kojeg sama nije imala.

  Poslije njene smrti, ugledni kardiolog je ispričao da su svojevremeno otišli u pub gdje je Diana htjela prvi put u životu sama naručiti piće. “Uživala je u tom iskustvu, veselo je pričala s konobarom”, sjetio se Khan. Iako tajna, njihova veza bila je toliko ozbiljna da su navodno pričali o braku i djeci. No, problema je bilo niz.

  Diana je bila ludo zaljubljena u Hasnata Khana, htjela se udati za njega, čak i ako je to značilo selidbu u Pakistan.

  Khan se teško nosio s činjenicom da će njegov dotadašnji život prestati onog trenutka kada mediji postanu svjesni da je s princezom Dianom. Osim toga, njegova porodica protivila se braku s bilo kakvom osim ženom istog porijekla. Da ih osvoji, Diana je dvaput putovala u Pakistan, pokušavajući se umiliti porodici koja je za snahu htjela ženu iste vjere i korijena. “Diana je bila ludo zaljubljena u Hasnata Khana, htjela se udati za njega, čak i ako je to značilo selidbu u Pakistan”, ispričala je njena prijateljica Jemima Khan.

  Porodicu nije uspjela šarmirati, Dianu nisu željeli, čak je Hasnatov otac u intervjuu tih godina izjavio da se njegov sin neće vjenčati s princezom i da oni traže adekvatnu mladu za njega. Do ljeta 1997. njihova ljubav se, stoga, raspala.

 • Nedostatak ljubavi bio je njen najveći strah – i pratio ju je cijelog života

  Njeni prijatelji tvrdili su kasnije da se veza prekinula jer Khan nije želio brak, niti je želio biti u svakom tabloidu koji postoji na svijetu. Strah, koji dotad u njoj nisu izazivali minska polja širom svijeta niti pojave misterioznih bolesti kao što je AIDS, izazvao je nedostatak ljubavi.

  Stoga je u julu 1997. godine Diana otišla na ljetovanje s DodijemAl-Fayedom, a kada se vratila krajem mjeseca u London, našla se s Khanom i rekla mu konačno da je njihova veza gotova.

  Užasnuta je bila zbog paparazza koji su je gramzljivo pratili

  Ubrzo su svijet obišle fotografije na kojima se Diana ljubi s novim partnerom, no ljudi bliski njoj do danas vjeruju da se radilo o svojevrsnom dogovoru, vezi stvorenoj da bi Hasnat bio ljubomoran. Provela je s Al-Fayedom manje od mjesec dana, tokom augusta su vrijeme provodili na njegovoj jahti, a posljednju noć života proveli su u Parizu, odakle su privatnim letom stigli sa Sardinije. Posljednje sate provela je princeza Diana uzrujana zbog paparazza koji su je nemilosrdno ganjali.

 • Borila se užasnuto za malo života i privatnosti za kojom je toliko čeznula. Nažalost, nije uspjela. Tek koju minutu poslije ponoći u fatalnoj prometnoj nesreći zadobila je za život opasne povrede. U pariškoj bolnici je proglašena mrtvom u ranim jutarnjim satima, a dani koji su uslijedili označili su dotad neviđeni haos u britanskoj kraljevskoj porodici. Britanci nikada nisu prežalili svoju ‘kraljicu srca’. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje