Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova glumica ima IQ 140, brojna priznanja ali i četiri propala braka

Preuzmite sliku

Fanovi širom svijeta ovih dana na društvenim mrežama prate svaku objavu s s filmskog seta i s nestrpljenjem očekuju ljetnu premijeru trilera “Blink Twice” u kojem igra i ova filmska veteranka.

Zvijezda kultnog filma “Thelma i Louise” Geena Davis, koja je nakon dužeg izbivanja s filmskog platna, ponovno u žiži interesa javnosti kada je riječ o njezinoj impresivnoj karijeri, ali i brojnim drugim biografskim epizodama jedne od uglednih američkih glumica koja nije uspješna samo na velikom platnu. Ona je bivši model, filmska producentica i glasna aktivistica za prava žena koja se može pohvaliti i koificijentom inteligencije od 140 i članstvom u Mensi, ali i zažaliti zbog četiri propala braka.

Virginia Elizabeth Davis rođena je u Warehamu u Massachusettsu  21. januara 1956. kao dijete inženjera Williama i pomoćne profesorice Lucille Davis. U djetinjstvu je bila fascinirana muzikom: svirala je na klaviru, flauti i bubnjevima, čak i na orguljama u lokalnoj crkvi u Warehamu.

“Dečki me nisu htjeli ni pogledati. Na prvi spoj izišla sam tek u trećem razredu srednje i onda sam pomislila kako je to – to, sad ću početi izlaziti, ali više me niko nije pozvao na spoj, ni taj dečko ni bilo ko drugi”, prisjetila se Geena, koja je zato posljednju godinu srednje škole provela u Švedskoj, u nadi da joj tamo visina neće biti prepreka.

@elizabday The Oscar-winning actor Geena Davis tells How To Fail about her ADD diagnosis. Listen to the full episode wherever you get your podcasts now! 💖 #howtofail #geenadavis #add #40s ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Na povratku u SAD visina se pokazala kao prednost kad se nakon završena studija glume u Bostonu preselila u New York te, čekajući glumačke ponude, radila kao konobarica, prodavačica, ali i manekenka, među ostalim i za katalog donjeg rublja Victoria's Secret.

Upravo u tom katalogu primijetio ju je redatelj Sydney Pollack, uvijek u potrazi za novim, svježim licima, te je 1982. pozvao na audiciju za urnebesnu komediju “Tootsie” s Dustinom Hoffmanom u naslovnoj ulozi. Film je postao hit, a Geena, koja pred kamerom uglavnom šeta u minijaturnom donjem rublju, dobila je sjajne kritike i vjetar u leđa.

Krah 4 braka

Richard Emmolo nije želio ostaviti ugostiteljski biznis na Manhattanu, gdje i danas vodi restoran Marcony, dok je Geena budućnost vidjela u Hollywoodu. I bila je u pravu.

Uslijedio je cijeli niz uspješnih filmova, među kojima su i “Bubimir”, kultni “Thelma i Louise” (za koji je nominirana za Oscara), “Slučajni turist” Laurencea Kasdana (za koji je dobila Oscara) te “A League of Their Own” (za koji je dobila nagradu Zlatni globus). Uloge su se nizale i u TV serijama kao što je “Buffalo Bill”, komedijama poput “Fletcha” u kojoj joj je partner bio Chevy Chase ili u naučnofantastičnoj drami “Muha” Davida Cronenberga, u kojoj joj je partner bio Jeff Goldblum, s kojim je dugo skrivala vezu, a napokon su se vjenčali 1987. u Las Vegasu.

@starevolution1 Geena Davis through the years #geenadavis #evolutionchallenge #throughtheyears #fyp ♬ original sound – Retrobrx

U početku je brak bio idiličan. No idila nije potrajala, par se 1990. rastao, a potom se odigrala filmska zamjena partnera: Goldblum se na snimanju “Jurskog parka” spetljao s glumicom Laurom Dern, koja se ubrzo uselila u njegovu vilu na Hollywood Hillsu, dok se Geena 1993. udala za reditelja Rennyja Harlina, Finca koji je do tada bio dečko Laure Dern.

Par se rastao, a Geenina je karijera praktički završila.

“Odjednom, kad sam navršila 40 godina, imala sam osjećaj da za Hollywood više ne postojim. Do tih godina snimala sam otprilike film godišnje. A u četrdesetima sam snimila samo jedan, ‘Veliku pustolovinu Stuarta Malog'”, izjavila je Geena.

Međutim, dok joj je karijera posustajala, našla je sreću u privatnom životu. Neurohirurg Reza Jarrahy bio je mlađi od nje tačno 15 godina kad su se upoznali, njoj je bilo 42, njemu 27, i iako joj se to isprva činilo kao nepremostiva razlika, ubrzo su počeli provoditi sve više vremena zajedno. Ubrzo je došlo i prvo dijete, a nakon toga se odlučila na još djece. Nakon 17 godina braka Reza i Geena su se rastali, na nimalo lijep način.

Srčana borba za pravednu zastupljenost žena na i iza scene

Veliku satisfakciju doživjela je 2019. kada je primila i počasnu nagradu Oscar koju joj je dodijelila Američka filmska akademija, no ne za njezina glumačka ostvarenja, nego za srčanu borbu za pravednu zastupljenost žena na velikom ekranu i iza scene, koju ova glumica vodi praktički od početka karijere, ali osobito posljednjih petnaestak godina otkako je osnovala Institut za rodnu ravnopravnost u medijima i pokrenula ženski filmski festival u Bentonvilleu.

Jednom, dok je s kćerkom gledala crtiće, primijetila je kako u njima ima malo ženskih likova i to ju je navelo na razmišljanje, ali i na akciju. Vlastitim sredstvima pokrenula je veliko istraživanje o zastupljenosti žena na filmu koje je pokazalo da ih ima zabrinjavajuće malo, od glavnih uloga do skupnih prizora. Istraživanje je otkrilo kako na svaka tri muška lika dolazi tek jedan ženski, što ojačava negativne stereotipe od malih nogu. A kad god je na ekranu velika skupina ljudi, u njoj je samo 17 posto žena i taj se postotak ne mijenja od 1946. godine.

@todayshow #GeenaDavis explained the origins of the #GeenaDavisInstitute and gave an exciting update on #GenderEquality in #ChildrensMedia. #TODAYShow #3rdHourTODAY ♬ original sound – TODAY Show

“Je li zato u vojsci, u politici, u pravu i u Kongresu samo 17 posto žena? Zato što smo ih naučili da je to normalno brojčano stanje”, zapitala se Geena i poduzela korake kako bi se to promijenilo.

Osnovala je svoj institut i objavila neku vrstu manifesta koji bi trebao smanjiti seksizam u Hollywoodu, pozivajući scenariste da jednostavno neke likove promijene iz muških u ženske. Tako je i idućih godina birala uloge vodeći računa o ženama koje će je gledati.

Potaknuta tim podacima, Geena Davis pokrenula je cijeli niz projekta, među njima i “See Jane” pod geslom “Ako ona to vidi, ona to može i postići”. Glavni je cilj projekta potaknuti, educirati i djelovati na potrebu da se dramatično poboljša ravnoteža spolova, smanje stereotipi i stvore različiti ženski likovi u zabavnim emisijama namijenjenima djeci mlađoj od 11 godina. Kao majka troje djece, često ističe da bi djecu trebalo učiti da se djevojčice i dječaci zajedno mogu igrati u pješčaniku.

Koliko je njen rad na osvještavanju potrebe za promicanjem ženskih likova u dječjim emisijama važan i prepoznat u svijetu, pokazuje i činjenica da je imenovana za posebnu izaslanicu za žene i djevojke u ICT-ju pri UN-ovu ITU (International Telecommunication Union). Također, djeluje kao službeni partner UN-ove agencije za žene, promovirajući ravnopravnost spolova i jačanje ženske uloge u društvu širom svijeta. I sve to tokom više od četiri decenije uspješne karijere, no i dalje ne kani stati. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,