Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Netflix u problemu: Jeftinija pretplata se pokazala kao neuspjeh

Preuzmite sliku

Netflix nije imao laku godinu – između rastućih troškova održavanja svoje platforme i napora da zadrže pretplatnike , striming servis je rješenje vidio u podizanju cijena pretplate i uvođenju novog, jeftinijeg plana pretplate, nazvanog Basic with ads.

Ovaj jeftiniji plan pretplate, iako je Netflix godinama čvrsto držao stav o neprikazivanja reklama, se zasniva upravo na prikazivanju istih korisnicima, a za njihovu distribuciju je uposlio kompaniju Microsoft. Ipak, iako je osmišljen kako bi privukao nove korisnike, analitička kompanija Antenna tvrdi da je u novembru ovaj plan činio samo 9% ukupnih pretplata, od kojih 57% čine ljudi koji na platformu dolaze prvi put ili su povratnici, dok preostalih 43% čine postojeći korisnici koji su željeli da prođu jeftinije.

Ukupno gledano, samo 0,2% Netflix pretplatnika koristi Basic with ads plan, tvrdi Antenna, koja takođe navodi da je striming servis dobio manje korisnika nakon uvođenja jeftinije pretplate, nego što je to bio slučaj samo mjesec dana prije.

Predstavnik kompanije Netflix je za WSJ izjavio da cifre koje navodi Antenna nisu u potpunosi tačne: “Plan koji se zasniva na prikazivanju reklama je još uvijek u ranoj fazi i zadovoljni smo njegovim lansiranjem i prihvatanjem, kao željom oglašivača da sarađuju sa Netflixom“.

Bez obzira da li su procjene kompanije Antenna tačne ili ne, koizvršni direktor Netflixa, Ted Sarandos, je ranije ovog mjeseca priznao na konferenciji sa investitorima da je reklamiranje još uvijek u fazi “puzanja”, kao i da će proći neko vrijeme prije nego što Basic with ads budeo počeo da hoda, a kamoli da trči.

Ipak, kako navodi Reelgood, najveći problem jeftinijeg plana nije prikazivanje reklama već smanjena količina sadržaja u odnosu na ostale planove. Kako se navodi, Basic with ads pretplati nedostaje čak 245 filmova i 188 serija. (mondo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,