Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najbizarniji detalji iz bajki koje smo obožavali kao djeca

Preuzmite sliku

Ako tražite momente u bajkama “koji nisu za malu djecu” – ne morate mnogo da kopate. Neke od najpoznatijih i najljepših bajki svijeta između redova kriju najstrašnije brutalnosti, prizore dostojne horor filmova, silovanja, ubistva, zlostavljanja djece, trgovinu ljudima…

Navodno postoji ta strašna verzija “Uspavane ljepotice” iz 17. vijeka, u kojoj se princezi pod nokat zabode otrovni trn, nakon čega ona pada u dubok san. Princ je pronalazi i siluje dok je u nesvesti, a onda se vraća u svoje kraljevstvo. Devet mjeseci kasnije, princeza, i dalje uspavana, rađa blizance, a jedno dijete joj slučajno isisa trn i ona se konačno budi… Ali srećan kraj joj izmiče dok princ ne spali svoju prvu ženu, kako bi s ljepoticom i blizancima mogao da živi srećno i zadovoljno do kraja života.

Zvuči jezivo, morbidno, bizarno, potpuno neprikladno, brutalno? Ako bajke čitate poput novinskih tekstova, mogli biste da steknete takav utisak. To se ne odnosi samo na mračne originalne verzije bajki koje je Disney u međuvremenu “ispeglao”, već i na one uz koje smo svi odrastali, koje dobro znamo i volimo.

Pa već u Crvenkapici imamo taj čuveni zaplet kad vuk proguta baku, pa onda i unuku, a na kraju ga lovac raspori i iz njegovog stomaka ih izvuče žive i zdrave. I taj dio je isti u svakoj verziji te priče, piše Nova.rs.

 • “Ivica i Marica” ne mogu da se ispričaju bez onog strašnog dijela gdje ih otac odvodi u šumu da ih ostavi. Poslije ih vještica tovi da ih pojede. A na kraju, biješe, uspijevaju da pobjegnu i ipak se vrate istom onom ocu kako bi živjeli u sreći i ljubavi? Ma, važi… A eto, nikad “Ivicu i Maricu” niste čitali kao tako strašnu priču o kanibalizmu i zlostavljanju djece.

  Ni Snežana iz “Snežane i sedam patuljaka” nije se usrećila s porodičnim statusom – maćeha naručuje njeno ubistvo, pa poslije pokušava da je otruje jabukom. Inače, da vam srušimo i sliku o simpatičnim patuljcima i šarmantnom princu – Culture trip piše o verziji ove bajke sa aluzijama na nekrofiliju princa i na seksualnu degradaciju sirote Snežane koju su potčinili patuljci. A navodno ima i verzija u kojoj je kralj bio bolesno zaljubljen u svoju prelijepu kćerku, da je ona zato morala da napusti dvorac…

 • S druge strane, “Pepeljuga” uspijeva da se izvuče iz porodične kuće u kojoj je surovo zlostavljana i dospije na dvorac zahvaljujući staklenoj cipelici, a Disney je izbrisao scene u kojima njene zle polusestre sijeku dijelove stopala da bi mogle da je obuju. I one scene gdje im ptice kljucaju oči na vjenčanju, jer su braća Grim to smatrala dostojnom kaznom.

  Hans Christijan Andersen je bio surov prema svojim likovima čak i kad to ničim nisu zaslužili. Sjetite se “Djevojčice sa šibicama”, ali i originalne verzije “Male sirene” po kojoj se princ ipak vjenčava sa drugom, a ona, pošto nije mogla da ga ubije, sama umire i pretvara se u morsku pjenu.

  Ni “Ljepotica i Zvjer” nisu spojeni kako bi dočekali srećan kraj, u originalnoj verziji njihovu ljubav pobjeđuje ljudska mržnja i Zvjer umire.

 • A prije nego što osvjestite sve te mračne momente i pripišete ih zapadnjačkoj “pokvarenoj mašti”, sjetite se srpskih i ruskih bajki koje su pune odrubljenih glava aždaja, divova i neposlušnih sluga, očeva koji trguju svojim lijepim kćerkama i lukavih baba koje su spremne na sve.

  Više njih je zakomplikovalo život glavnom junaku bajke “Zlatna jabuka i devet paunica”, koja je ušla u lektire iz zbirke “Srpske narodne pripovjetke” Vuka Stefanovića Karadžića. Jedna od paunica se pretvarala u djevojku kad bi sletjela u carevićev krevet i pred njima bi bile mnoge strastvene noći da njegova ljubomorna braća nisu angažovala babu da se sakrije pod krevetom i odsječe djevojci pramen kose. Paunice su odletjele, baba završila u tamnici, a carević krenuo u potragu za svojom voljenom u kojoj će morati da skine par glava, nadmudri par baba i ubije zmaja.

  Sličnu avanturu imao je i junak bajke “Baš-Čelik”, s tim što je imao i specijalno iskustvo za trpezom s divovima, dok su se dva čovjeka okretala na ražnju. Poslije im je doduše poskidao glave i do kraja je i on uspio da oslobodi svoju princezu.

  S druge strane, momak iz “Zlatorunog ovna” je bukvalno kidnapovao princezu čarobnicu kako bi je na galiji odveo caru koji je želio da se oženi s njom. Kad je sam sišao s broda, dočekao ga je dželat i odrubio mu glavu. Princeza ga je poslije oživjela, a car je završio odrubljene glave, pa se sve završilo nekako slikom mladog para u ljubavi…  Ako uopšte možete da je zamislite poslije svega.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,