Petak, 26. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Legendarni Mr. Spock preminuo u 84. godini (VIDEO)

Preuzmite sliku

Leonard Nimoy, legendarni Mr. Spock iz “Zvjezdanih staza” preminuo je danas u 84. godini u svom domu u Los Angelesu, potvrdila je to njegova supruga Susan Bay Nimoy, prenosi New York Times. Prema riječima njegove supruge, uzrok smrti je teška bolest pluća koja je već neko vrijeme bila u terminalnoj fazi.

Nimoy je osobno prošle godine objavio vijest o svojoj bolesti, a za oboljenje je okrivio dugogodišnju ovisnost o pušenju, iako je prestao pušiti prije 30 godina, piše Index.hr. Bolest pluća manifestirala se otežanim dovodom kisika, što je oslabilo organizam, pa se Nimoyevo stanje stalno pogoršavalo, a početkom ove sedmice zbog komplikacija je i hospitaliziran.

Bio je “svijest ‘Zvijezdanih staza'”

 • spock2_27022015_screen
 • Uloga Mr. Spocka ostavila je golem trag u njegovu životu, ne samo u karijeri, već i privatno, a o tome svakako svjedoče i naslovi njegovih dviju autobiografiju: one iz 1977. godine koja je nosila naslov “Ja nisam Spock”, te one iz 1995. pod naslovom “Ja sam Spock”.

  “Kao Spock, konačno sam pronašao ono najbolje od dvaju svjetova: mogućnost da budem prihvaćen od strane publike, ali i mogućnost da nastavim igrati ulogu osamljenog vanzemaljca”, napisao je Nimoy, između ostaloga, u svojoj prvoj autobiografiji.

  “Zvjezdane staze” svoju su premijeru na NBC-u imale 8. septembra 1966., a autor serije na samom je početku prikazivanja izjavio da je Mr. Spock “svijest Zvjezdanih staza”.

  Glumom se počeo baviti već u dobi od osam godina

  Nimoy je rođen u Bostonu 26. marta 1931., kao drugi sin Maxa i Dore Nimoy, ukrajinskih imigranata i ortodoksnih Židova. Već u dobi od osam godina, Nimoy je glumio u manjim, lokalnim filmskim uradcima, a glumom se nastavio baviti i u srednjoj školi kao i na fakultetu. 1949. upisuje ljetni tečaj glume na Boston Collegeu, a potom odlazi u Hollywood gdje je najprije dobio dvije manje uloge u filmovima “Queen for a Day” i “Rhubarb”.

 • Leonard-Nimoy-spock-wheelchair-500x332
 • Njegova prva veća uloga je u filmu “Kid Monk Baroni” iz 1951, a vanzemaljca je prvi put glumio u kultnom serijalu “Zombies of the Stratosphere”. 1961. dobiva manju ulogu u epizodi serije “The Twilight Zone”. Nakon što je potom dvije godine bio u vojsci, vraća se u Kaliforniju gdje radi na različitim poslovima, u dobi od 40 godina vraća se ponovno na fakultet te magistrira španjolski jezik na sveučilištu Antioch University Austin, a kasnije, 1978. godine, i doktorira.

  Kao redatelj, Nimoy potpisuje dva nastavka filmskog serijala “Zvjezdane staze”, treći iz 1984.  i četvrti iz 1986., za koji je i sudjelovao na pisanju scenarija. 1991., ponovno oživljava Mr. Spocka u dvama epizodama “Zvjezdanih staza”, a bio je i izvršni producent četvrtog dijela filmskog serijala.

  Režirao je i uspješnu komediju “Three Men and a Baby” iz 1987., a pojavio se i u nekoliko televizijskih filmova. Nominiran je za nagradu Emmy za film “A Woman Called Golda” iz 1982. u kojem je glumio muža Golde Meir. To je bila četvrta nominacija za Emmy u njegovoj karijeri, ostale tri zaradio je “Zvjezdanim stazama”, iako nijednom nije dobio tu nagradu.

  Bio je i pjesnik, redatelj, muzičar

  Nakon propalog braka s glumicom Sandi Zober, vjenčao se sa Susan Bay Nimoy s kojom je ostao do kraja života i s kojom je dobio dvoje djece, Adama i Julie Nimoy, uz posinka Aarona Bay Schucka. Nimoy je imao i šestero unučadi, jedno praunuče, a ostavio je iza sebe i starijeg brata Melvina.

  Osim glumom, Nimoy se bavio i pisanjem poezije, fotografijom, režiranjem i muzikom. No, najzapamćeniji će zasigurno ostati po ulozi Mr. Spocka čiji je karakter maestralno utjelovio u serijalu “Zvjezdane staze” te po legendarnoj rečenici koju, vjerujemo, znate.

  “Live long and prosper”, Mr. Spock.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: