Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kultni kompozitor filmske muzike u 58. godini odlučio pobijediti tremu od nastupa uživo (VIDEO)

Preuzmite sliku

Hans Zimmer, koji je muzički obogatio Kišnog čovjeka, kompozitor koji je osvojio dva Zlatna globusa, četiri Gremija i jednog Oskara ima fobiju od koncertnog nastupa, ali se odlučio na turneju

Njemački kompozitor, oskarovac, Hans Zimmer, autor muzike u holivudskim filmovima “Kišni čovjek”, “Pirati sa Kariba”, “Gladijator”, “Interstelar”, “12 godina ropstva”, ispuniće svoj dugogodišnji san i nastupiće uživo, uprkos strahu od scene, prenosi AFP.

Zimmer (58) je komponovao muziku za više od 100 filmova tokom karijere duge 30 godina, osvojivši dva Zlatna globusa, četiri Gremi nagrade, kao i Oskara 1994. za animirano ostvarenje “Kralj lavova”.

Iako se plaši scenskog nastupa, samouki muzičar, koji tvrdi da je imao samo dvije sedmice časove klavira, raduje se “drugačijem adrenalinu” koji donosi koncert.

Uprkos tome što je najangažovaniji evropski kompozitor u Hollywoodu, Zimmer ne smatra da se potpuno uklopio u to okruženje.

“Kada govorim njemački imam engleski akcenat, kada govorim engleski imam njemački akcenat, ali u muzici definitivno imam njemački akcenat”, naglasio je Zimmer dodavši da mu je to mnogo pomoglo da se probije.

On je podsjetio da je prvi film koji je radio u Americi bio “Kišni čovjek”, koji mu je donio prvu od devet nominacija za Oskara.

“Za režisera Barryja Levinsona je bilo bitno da način na koji oči kišnog čovjeka gledaju na Ameriku, bude kroz oči stranca”, objasnio je on i dodao da je prihvatio posao bez prethodnog čitanja scenarija.

Zimmer je ispričao da ponekad ne pročita scenario, dovoljno mu je da čuje šta je u režiserovoj glavi. Zimmer je sarađivao sa velikim holivudskim rediteljima poput Christophera Nolana, Rona Howarda i Ridleya Scotta.

Prvobitno je planirao da odbije film “Kralj lavova” koji mu je donio Oskara:

“Nisam želio da se bavim animacijom i dječijim filmovima, ali moja kćerka je tada imala pet godina i kao mnogi očevi želio sam da se pokažem pred njom, pa sam rekao: Ok, uradiću to, biće lako”, ispričao je Zimmer. (tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje