Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kraljica donijela odluku: Nema više ovog modnog detalja na kraljevskoj odjeći

Umjesto pravog krzna, kraljica će odsad u javnosti da nosi lažno krzno.

Stilistkinja kraljice Elizabethe Druge, Angela Kelly napisala je u svojim memoarima da će kraljica prestati da nosi pravo krzno u svojim odjevnim kombinacijama. U budućnosti, za bilo koji odjevni predmet koji se bude pravio za kraljicu, a da podrazumijeva krzno, biće upotrijebljeno ono koje je vještački dobijeno, prenosi Super žena.

“Kako je kraljica u obavezi da prisustvuje događajima u hladnim zimskim mjesecima, od 2019. godine vještačko krzno biće korišteno kako bi se ona utoplila”, napisala je Kelly.

Keli je dodala da će kraljica nastaviti da nosi odjeću sa pravim krznom koju već ima u svom ormaru, a riječ je uglavnom o ceremonijalnoj odjeći kao što je plašt koji je nosila na krunisanju 1953. godine, piše list Marie Claire. Prema riječima stilistkinje, ona će i dalje da nosi ove predmete u javnosti na važnim događajima.

Kraljica se na ovaj potez odlučila pod uticajem mlađih članova kraljevske porodice. Vojvotkinja Kate Middleton poznata je po tome što nosi vještačko krzno, a kada nosi pravo, ističe da je ono dobijeno iz etničkih izvora. Takva je njena poznata šubara dobijena od krzna alpake koju je dizajnirala Antonia Valentin Jacob koja je poznata po tome što koristi krzno preminulih jedinki ove vrste.

Vojvotkinja Meghan Markle takođe odbija da nosi pravo krzno i služi se samo komadima koji imaju vještačko krzno. Ovu odluku palate mnogi su dočekali s oduševljenjem i podrškom udruženja koja se bave zaštitom životinjama. U saopštenju Palate stoji da kraljevska porodica poziva britansku vladu da slijedi njihov primjer i da Velika Britanija postane prva zemlja na svijetu koja će zabraniti prodaju prirodnog krzna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,