Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko je novinarka koja je objavila lažnu vijest o Oliverovoj smrti: Šta je rekla pjevačeva supruga

Preuzmite sliku

Neistinite informacije o Oliveru Dragojeviću počele su kružiti u subotu popodne po društvenim mrežama, a portal Splitski dnevnik, koji se nalazi u sklopu RTL-ove digitalne mreže, a sadržajno djeluje samostalno, objavio je tekst bez službene potvrde.

RTL-ov Odjel komunikacija nakon objave neistinite informacije o pjevačevoj smrti u ranim večernjim satima u subotu, i koja je izazvala lavinu emocija, izvinio se pjevačevoj porodici, čitateljima i simpatizerima.

Neslužbena informacija o navodnoj smrti pjevača, koji se bori s teškom bolešću na odjelu Onkologije u splitskoj bolnici na Firulama, izazvala je lavinu emocija među njegovim brojnim simpatizerima, a najviše je povrijedila pjevača i članove njegove porodice, piše Slobodna Dalmacija.

“Neslužbena vijest s Onkologije”, zapravo lažna vijest, proširila se munjevitom brzinom. Splitski dnevnik je jedno vrijeme članak o Oliveru uklonio, zatim je bio opet objavljen, ne više kao glavna vijest na naslovnici, nego tek u zaglavlju, da bi ga ubrzo posve skinuli s portala. U prvoj verziji je kao autorica bila navedena novinarka Jelena Šarić, da bi u jednom trenutku tekst bio potpisan samo sa Splitski dnevnik. U svim verzijama teksta stajala je rečenica kako su vijest “neslužbeno doznali s odjela Onkologije”.

Lavina emocija i porodica

U međuvremenu su buknule društvene mreže, a telefoni su se, što je potrajalo sat-dva, žarili do usijanja. Predugo je u javnosti trajao taj period bolne napetosti, što je uzrokovalo i nepotrebna uzrujavanja teško bolesnog pjevača i članova njegove porodice, koji uz pomoć ljekara i medicinskog osoblja čine sve što je u njihovoj moći kako bi liječenje urodilo plodom. Mir je sve što Oliveru treba u ovim trenucima.

“Oliver je dobro i liječenje se nastavlja. Molimo vas, ne vjerujte dezinformacijama koje trenutno kruže”. Javnost se konačno umirila tek nakon objave na Oliverovom službenom Facebook profilu, nakon čega su svi odahnuli, a mediji počeli prenositi kako je omiljeni Oliver, muzička institucija koju njegovi simpatizeri gotovo smatraju članom porodice – živ.

Na RTL-u nisu htjeli komentirati jesu li zbog propusta na portalu Splitski dnevnik posegnuli za najstrožim sankcijama, ali je zato Ivana Runjić, kći čuvenog autora Zdenka Runjića i bliska prijateljica porodice Dragojević, odlučila javno obznaniti što misli.

“Obećala sam da ću ovakve ljude uvijek prozivati. Ovo je odgovorna urednica portala za kojeg do sada niko nije čuo, a koji je objavio “vijest dana“. Neka se zna da ovakve “vijesti“ imaju lice”, napisala je Ivana Runjić, objavivši uz post na svom Facebook profilu i prikaz profila novinarke koja je bila potpisana kao autorica teksta na Splitskom dnevniku.

Ubrzo je reagirala i Oliverova supruga Vesna.

“Ako je neko povjerljiv izvor informacija, onda sam to ja. Oliver je dobro i nije životno ugrožen. Hvala im na “nezaboravnoj večeri“ koju su nam priredili, nama i medicinskom osoblju, i šoku koji su doživjeli naši prijatelji i moja familija u Dubrovniku. Ivana, hvala ti. Volim vidjet lica jadnika bez imalo empatije”, osvrnula se Vesna Dragojević na Ivaninu objavu, da bi ista nakon nekog vremena nestala s Facebook profila kćerke Zdenka Runjića.

Da ovih dana nije dobro zvati se Jelena Šarić, svjedoči i bizarna činjenica – u Odjelu promocije RTL-ova programa radi njezina imenjakinja i prezimenjakinja, koja sve ovo vrijeme, od objave lažne informacije o Oliverovoj smrti, doživljava brojne neugodnosti od nepoznatih joj ljudi, koji misle da je ona autorica spornoga teksta, mada se radi o dvije različite osobe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje