Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jasmila Žbanić režirat će HBO seriju po igrici The Last Of Us

Preuzmite sliku

Adaptacija serije „Posljednji od nas“ na HBO-u pronašla je svoje reditelje u Jasmili Žbanić i Ali Abbasiju. Naime naša redateljica mogla bi učestvovati u režiranju serije zasnovane na videoigri.

Najnoviji Žbanićev film, “Quo vadis, Aida”, nominiran je za Oscara za najbolji međunarodni film.

Film je u četvrtak osvojio nagradu Film Independent Spirit za najbolji međunarodni film.

Abbasi je osvojio nagradu Un Certain Regard za filmski festival u Cannesu za režiju 2018. godine za svoj film “Granica”, poznat i kao “Gräns”, piše Veriety.

Žbanić predstavljaju CAA i Good Chaos. Abbasija predstavljaju CAA, Management 360 i Independent Talent Group.

Prethodno je najavljeno da će Pedro Pascal glumiti Joela u seriji, zajedno s Bellom Ramsey kao Ellie i Gabrielom Lunom kao Tommyjem.

Serija “The Last of Us” prvi je put najavljena prošlog marta, kao premija na kablovskoj, a emisija je u novembru dobila formalnu narudžbu serije.

Zasnovana na istoimenoj videoigri, serija se odvija dvadeset godina nakon što je moderna civilizacija uništena. Joel, prekaljeni preživjeli, unajmljen je da krijumčari Ellie iz represivne zone karantene. Ono što započinje kao mali posao, ubrzo postaje brutalno, srceparajuće putovanje, jer oboje moraju prijeći SAD i ovisiti jedni o drugima da bi preživjeli.

Rotten Tomatoes / Film “Quo Vadis, Aida?” uvršten na listu najboljih filmova za 2021.

Kreator filma “Černobil” Craig Mazin pridružen je pisanju i izvršnoj produkciji serije zajedno sa Neilom Druckmannom, scenaristom i kreativnim direktorom video igre “The Last of Us”. Carolyn Strauss i Rose Lam također će izvršiti produkciju zajedno s Evanom Wellsom, predsjednikom studija za razvoj igara Naughty Dog. Asad Qizilbash i Carter Swan iz PlayStation Productions također će biti izvršni producenti.

Kantemir Balagov postavljen je da režira pilota. Projekt je koprodukcija sa Sony Pictures Television. PlayStation Productions, Igre riječi i Naughty Dog. (Radiosarajevo.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje