Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gruzijska šahovska ikona tuži Netflix zbog popularne serije „Damin gambit“

Preuzmite sliku

Gruzijska šahovska ikona Nona Gaprindashvili tužila je platformu Netflix, rekavši da je netačno portretisana u njihovoj seriji “Damin gambit”, piše BBC.

Slučaj se odnosi na dio u posljednjoj epizodi u kojem se kaže da Gaprindashvili, koja sada ima 80 godina, nikada nije igrala takmičarski šah protiv muškaraca. Dokumenti međutim pokazuju da je ona do 1968, godine na koju se epizoda odnosi, igrala protiv najmanje 59 muških šahista, naglašava BBC.

 • Netflix pak kaže da tužba nema “nikakvu vrijednost”. Kompanija ističe da visoko cijeni Gaprindashvili i njenu karijeru ali da će se žestoko braniti u tom slučaju, prenosi Hina.

  Serija “Damin gambit” temelji se na djelu iz 1983. Waltera Tevisa i fokusira se na fikcionalnu šahistkinju Beth Harmon, koju glumi Anya Taylor-Joy. Serija je izašla prošle godine i postigla veliki uspjeh.

  U posljednjoj epizodi, komentator spominje Gaprindashvili kada opisuje Harmon i kaže: “Jedina neobična stvar o njoj, zaista, jest njen spol. Pa čak i to nije jedinstveno u Rusiji. Postoji Nona Gaprindashvili, ona je svjetska prvakinja, ali nikad nije igrala protiv muškaraca”.

  U tužbi se kaže da je “Netflix drsko i namjerno lagao o dostignućima Gaprindashvili zbog jeftinog i ciničnog razloga, da bi ‘pojačao dramu’ učinivši da izgleda da je njegova fikcionalna junakinja uspjela da učini što nijedna žena nije, uključujući Gaprindashvili”.

 • Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidiju, Gaprindashvili je počela da igra šah u dobi od 13 godina, postala ženska prvakinja svijeta s 20 i prva žena koja je dobila titulu velemajstora, stoji u tužbi. “Do 1968,” nastavlja se, Gaprindashvili “se takmičila protiv najmanje 59 muških šahista (28 od njih simultano), isključivo protiv velemajstora tog doba”, na primjer Borisa Spaskog, Dragoljuba Velimirovića i Bojana Kurajice.

  Gaprindashvili koja danas živi u Tbilisiju traži 5 miliona dolara odštete i uklanjanje sporne izjave da nikad nije igrala protiv muškaraca. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje