Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Forbes objavio listu najsimpatičnijih restorana za 2023. godinu

Preuzmite sliku

Restoranska industrija se u 2022. godini susrela s brojnim izazovima, ali i dalje nastavlja ustrajati i pokazivati svoju otpornost i kreativnost. Dok je dodjela kulinarskih nagrada još uvijek u procvatu, a razne nagrade privlače pozornost s najavama Michelinovih zvjezdica i popisima 50 najboljih na svijetu, Forbesov popis najkul restorana za 2023. godinu je ipak malo drugačiji.

Forbesova lista sadrži popis deset restorana koje su pažljivo odabrali profesionalci iz kulinarske industrije koji više od svega vole dobro pojesti. Lista je sastavljena kako bi istaknuli ugostiteljske objekte koji mogu, ali i ne moraju, dobiti velika priznanja u budućnosti, ali ih svakako vrijedi posjetiti. Restorani su predstavljeni abecednim redom i nijedan nije posebno poznat, barem ne još.

AlpiNN, Marebbe, Italija

Ovaj inovativni restoran je smješten na jednom od vrhova talijanskih Dolomita i u njemu gosti mogu uživati u jelovniku inspiriranom planinama. Ponuda restorana se temelji na strogoj sezonskoj ponudi lokalnih namirnica u jedinstvenom prostoru koji izgleda poput dnevnog boravka i ima prekrasan pogled na snježne planine. Kako navodi Forbes, riječ je o najvišem restoranu u Evropi u čijoj se kuhinji pripremaju vrhunska jela.

  • Bagá, Jaén, Španija

    Prije nego što je u svom rodnom gradu otvorio Bagu sa samo sedam sjedala i dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, kuhar-vlasnik Pedro Sánchez prošao je klasičnu obuku u restoranu Château de Bagnols u Francuskoj.

  • “Njegovo kuhanje je tehnički savršeno, utješno i ukusno, ali u isto vrijeme i vrlo hrabro te pomiče granice kreativnosti. Ko bi uopće pomislio poslužiti 180 dana staru govedinu s umakom od vanilije ili pčelinje saće s pralinama od pečenog luka? No, u njegovim briljantnim rukama sve te kombinacije funkcioniraju savršeno”, piše Forbes.

    Haoma, Bangkok, Tajland

    Haoma pruža vrlo različito, originalno i zabavno iskustvo finog objedovanja, a istovremeno se radi o jednom od najodrživijih restorana na svijetu. Počeo je kao “neoindijski” restoran s impresivnim urbanim vrtom u kuharovoj kući (od tada se preselio u komšijsku kuću), a također ima i vlastiti ribnjak.

  • Haoma je u novembru prošle godine dobila svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, a istovremeno se radi o restoranu koji je do sada skuhao pola miliona obroka za beskućnike u Bangkoku.

    Ikoyi, London

    Jeremy Chan, kojeg mnogi nazivaju jednim od najvizionarskijih evropskih kuhara svoje generacije, osnovao je Ikoyi 2017. godine sa svojom prijateljicom Iré Hassan-Odukale 2017. godine. Inspiriran nečim nečuvenim u to vrijeme, nigerijskom kuhinjom, pet godina kasnije ovaj restoran ima dvije Michelinove zvjezdice i nedavno se preselio u znatno veći prostor.

  • Hrana je i dalje inspirirana genijalnom upotrebom zapadnoafričkih začina, ali je danas više fokusirana na interpretaciju sezonskih namirnica koje se mogu pronaći u Engleskoj.

    Jean-Georges, Philadelphia, SAD

    Nakon što se popnete na 60. sprat najviše zgrade u gradu, spuštate se stubištem okruženim vodopadom kako bi vas na dnu dočekala kolica sa šampanjcem u “jednom od najspektakularnijih restorana u Sjedinjenim Američkim Državama”, prema mišljenju Forbesovog tima stručnjaka.

  • Dok uživaju u zalasku sunca, gosti doživljavaju globalne okuse pripremljene francuskom tehnikom po kojoj su svi Jean-Georgesovi projekti toliko poznati širom svijeta. Glavna chefica Cornelia Sühr oko sebe okuplja raznolik tim profesionalaca, od kojih velik broj čine žene, a surađuje s keramičarima na stvaranju jedinstvenih posuda u kojima se poslužuju elegantna jela s dva menija od šest sljedova.

    Lafleur, Frankfurt, Njemačka

    Usred visokih zgrada finansijskog središta Frankfurta, Lafleur, restoran s dvije Michelinove zvjezdice, nalazi se u divovskom vrtu palmi. Ovdje je Andreas Krolik 2014. godine počeo posluživati otmjena veganska jela, mnogo prije nego što je to postalo globalnim trendom. On to čini s intenzitetom, dubinom i složenošću zbog koje zaboravite na nedostatak mesa ili morskih plodova.

  • Zapravo, Lafleur poslužuje dva menija. Onaj klasičniji se temelji na morskim plodovima, kavijaru, mesu, foie grasu i tako dalje, ali je poznatiji po veganskom degustacijskom jelovniku. Forbes je također oduševljen vinskom kartom, s dubokim vinima klasičnih vrhunskih proizvođača koja inače ne biste povezali s veganskom kuhinjom.

    La Villa Madie, Cassis, Francuska

    Najnoviji francuski restoran s tri Michelinove zvjezdice je La Villa Madie, a vodi ga chef Dimitri Droisneau. Rodom iz Normandije, chef Droisneau je radio u vrhunskim restoranima u Parizu, prije nego što se prije 15 godina preselio u južnu Francusku i sa svojom suprugom Marielle preuzeo La Villu Madie.

  • Njegova ljubav prema jugu se ogleda u njegovoj kuhinji, koja je puna sunca, boja i majstorski uravnoteženih okusa. “Bez sumnje, jedno od najboljih otkrića ove godine”, piše Forbes.

    Mélisse, Santa Monica, Sjedinjene Američke Države

    Restoran Mélisse u Santa Monici se na čelu s kuharom Josiahom Citrinom, transformirao u fantastičnu privatnu blagovaonicu, koja nudi jedinstveno iskustvo objedovanja za samo 14 gostiju na pet stolova.

  • Restoran ima zaseban ulaz i otvorenu kuhinju u kojoj glavni kuhar Ian Scaramuzza priprema kreativna jela kalifornijske kuhinje, s fokusom na izravnu, ugodnu i osobnu uslugu. Atmosferi pridonosi pozadinska glazba poznatih izvođača kao što su The Rolling Stones, Aretha Franklin, Oasis i Queen.

    Silver Lakes Farm, Alazanska dolina, Gruzija

    U Kakhetiju, historijskoj gruzijskoj regiji poznatoj po vinu, s veličanstvenim pogledom na Kavkaz, pronaći ćete restoran na farmi Silver Lakes. Riječ je o novom projektu “kraljice gruzijske gastronomije”, Tekune Gachechiladze. Restoran se nalazi na farmi koja je udaljena od asfaltiranih cestovnih puteva i civilizacije. Dolazak uključuje dvosatnu vožnju koja od Tbilisija vodi planinskim cestama po kojima divlji psi jure za vašim automobilom dok ne uđete u ovo netaknuto imanje, koje nudi ono što se najbolje može opisati kao šarmantna ljetna vila.

  • Dio vile zauzima restoran koji nudi opuštenu gruzijsku verziju ležernog kulinarskog užitka s velikim gozbama pripremljenim od najboljih mogućih proizvoda, a koje se poslužuju za dugim stolom koji se nalazi na trijemu restorana. “Tekuna podjednako zna kako kuhati i ugostiti”, navodi Forbes.

    Tsurutokame, Tokio, Japan

    Prema pisanju Forbesa, do ovog jedinstvenog restorana gosti dolaze uskim stubištem koje ih ispod zemlje vodi do mjesta u kojem su svi kuhari žene, jedinog takvog restorana u tradicionalnom Japanu.

    Starinski drveni pult omogućuje sjedenje za 14 gostiju s punim pogledom na kuhinju, u kojoj su kuharice posvećene pružanju najboljeg sezonskog kaiseki iskustva, ritualnoj japanskog obroka koji karakteriziraju male porcije, suptilni okusi, vješta prezentacija i naglasak na svježim sezonskim namirnicama.

  • Cijeli tim je vrlo nadahnut i ne samo da zajedno dijele kuhinju već zajedno provode sate proučavajući razne umjetničke forme kao što su jezici, kaligrafija i izrada keramike, kako bi se neprestano usavršavali kao pojedinci i kao kuhari. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,