Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Clooney pokrenuo projekt otkrivanja ratnih profitera u Africi

Preuzmite sliku

Hollywoodski glumac George Clooney u ponedjeljak je pokrenuo inicijativu čiji je cilj pronaći i pomoći u izručenju pravosuđu osoba koje financiraju i profitiraju od najtežih sukoba u Africi, pomažući tako u borbi protiv korupcije u ratnim područjima.

 • george-clooney1
 • Clooney je projekt pokrenuo zajedno s američkim aktivistom i borcem za ljudska prava Johnom Prendergastom.

  Cilj inicijative “The Sentry” (Čuvar) je istražiti tokove novca u i iz ratnih područja te političarima dati u ruke oruđe koje će im omogućiti da poduzmu učinkovite mjere.

  Korištenjem prikupljenih podataka, istraživanjem na terenu i analitičkom tehnologijom, inicijativom će se nastojati otkriti na koji se način sukobi financiraju i kako se pere novac, a bit će pokrenuta i internetska stranica na kojoj će svi koji budu imali relevantne podatke anonimno moći iznijeti svoja saznanja i informacije.

  Clooney i Prendergast kažu kako im je cilj ” onemogućiti ratnim profiterima da nastave svoje zločine”.

  “Prilika miru i ljudskim pravima pružit će se tek kad ljudi koji imaju koristi od rata plate cijenu za štetu koji su prouzročili”, stoji u saopštenju dvostrukog Oskarovca Clooneya.

  Inicijativa je pokrenuta nekoliko dana prije posjeta Africi američkog predsjednik Baracka Obame, a omogućit će da se istraži na koji se način financiraju sukobi od sjeveroistoka do središnje Afrike, među kojima su oni u DR Kongu, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i u Južnom Sudanu.

  Clooney i Prendergast surađivali su 2010. na projektu “Satellite Sentinel”, u kojemu su korišteni sateliti kako bi se locirala mjesta na kojima su kršena ljudski prava.

  “The Sentry” podupire organizacija “Not on Our Watch”, koju je Clooney osnovao zajedno s glumicima Bradom Pittom, Mattom Damonom i Donom Cheadleom. (hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje