Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Britanija održava prvi muzički festival od izbijanja pandemije

Preuzmite sliku

Na hiljade heavy metal fanova kampira, pjeva, pa čak i skače po kiši na britanskom prvom potpunom muzičkom festivalu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Trodnevni Download festival, koji se održava u Donington Parku u središnjoj Engleskoj, jedno je u nizu dešavanja na osnovu kojih se može ustanoviti mogu li se masovna okupljanja nastaviti usprkos epidemiji COVID-19. Oko 10.000 fanova, desetina predpandemijske publike, dobili su ulaznice da slušaju više od 40 bendova među kojima su Frank Carter & The Rattlesnakes i Bullet for My Valentine.

Kompletna publika podvrgnuta je testovima na COVID-19 prije dešavanja i ne mora nositi maske niti slijediti pravila fizičkog distanciranja tokom festivala. Promoter Andy Copping izjavio je da postoji “osjećaj istinske euforije“ na dešavanju koje traje do nedjelje, usprkos vlažnom vremenu. Kazao je da “to neće biti Download ukoliko ne bude malo kiše“. Britanija je zabilježila skoro 128.000 preminulih od koronavirusa, najvišu cifru u Evropi.

Vlada je odgodila planirano ukidanje preostalih društvenih i ekonomskih ograničenja do 9. juna u jeku rasta broja zaražnih od krajnje zarazne delta varijante virusa, prenosi AP. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje