Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bez novčića: Milijarderi čija će djeca ostati bez novčanog nasljedstva

Preuzmite sliku

S bogatstvom od više miliona, ali i milijardi dolara, mnoge zvijezde su odlučile svoj novac dati humanitarnim organizacijama nakon što odu s ovog svijeta.

Bill i Melinda Gates, Michael Bloomberg, George Lucas, Ted Turner i Warren Buffett su potpisali “Zavjet dobročinitelja”, što znači da su se obavezali da će većinu svojih dobara koje zarade, tokom života ili nakon smrti pokloniti u dobrotvorne svrhe.

Ali, oni nisu jedini koji su se odlučili na ovaj korak. U nastavku vam donosimo popis zvijezda koje su se odlučile na ovaj korak.

Kirk Douglas

Douglas je odlučio svoj novac ostaviti fondaciji Douglas, koju je osnovao 1964. sa svojom ženom. Novac je dodijeljen mnogim dobrotvornim organizacijama, uključujući Sinai Temple iz Los Angelesa, Pozorište Kirk Douglas u Culver Cityju, Dječju bolnicu u Los Angelesu i Univerzitet St. Lawrence. Niko od njegove djece, uključujući i glumca Michaela Douglasa, nije dobio ništa.

Joan Crawford

Kad je Joan Crawford umrla 1977., dvoje od četvero djece nije dobilo ništa. U svojoj oporuci je rekla: “Moja namjera je u ovo ne uključiti svog sina Christophera, ni svoju kćerku Christinu, iz razloga koji su im dobro poznati.” Umjesto toga, popularna glumica je ostavila većinu svog novca humanitarnim organizacijama kao što su: Američko udruženje mišićne distrofije, Američko udruženje oboljelih od raka itd.

 • James Brown

  Usljed niza porodičnih sporova i pravnih pitanja, volja Jamesa Browna je bila osporavana godinama. “Kum soula” želio je dati dio bogatstva u dobrotvorne svrhe za finansiranje školarina za djecu kojoj je to potrebno.

  Bill i Melinda Gates

  Bill Gates koji je, prema Forbesovoj listi, vrijedan 108 milijardi dolara, obećao je dati većinu svog bogatstva u humanitarne svrhe. S Warrenom Buffettom stvorio je i potpisao “Zavjet dobročinitelja” koji ohrabruje poznate osobe i izuzetno bogate ljude da većinu svog novca doniraju u dobrotvorne svrhe. Gatesovi su poznati po tome što nisu razmazili svoju djecu. Bill je jednom prilikom rekao: “Nije nikakva usluga ostaviti djeci ogromne količine bogatstva. To uništava sve što bi mogli učiniti sami, kreirajući vlastiti put.”

 • Warren Buffett

  Buffett planira dati jedan posto bogatstva svojoj djeci. Možda to zvuči malo, ali jedan posto njegovog bogatstva koje iznosi 82,3 milijarde dolara je 823 miliona dolara. Dakle, svakako će biti osigurani do kraja života. Umjesto da sve ostavi porodici, on je stvorio “Zavjet dobročinitelja” s Billom i Melindom Gates i ostalih 99 posto bogatstva dat će u dobrotvorne svrhe.

  Bernard Marcus

  Prema Forbesovoj listi, osnivač Home Depota, vrijedan je 6,3 milijarde dolara. On planira svoj novac ostaviti fondaciji Marcus. Zapravo, do 90 posto “svega što ostane od njegovog bogatstva ići će ovoj fondaciji”. Marcus je izjavio: “Imam sve kuće koje su mi potrebne. Živim veoma dobro. Sve za što sada živim je to da nađem prave stvari u koje ću uložiti svoj novac, što će mi zauzvrat vratiti dobre emocije i učinit ću nešto dobro za ovaj svijet.” Nedavno je donirao 250 miliona dolara akvariju u Georgiji i donirao je milione Marcus centru za autizam.

  Jackie Chan

  Chan planira ostaviti svoje bogatstvo vrijedno 370 miliona dolara dobrotvornim organizacijama, umjesto svom sinu Jayceeju. On je i objasnio zašto ne želi bogatstvo ostaviti sinu: “Ako je sposoban, može sam zaraditi novac. Ako nije, onda će samo trošiti moj novac.”

 • Ashton Kutcher i Mila Kunis

  Oni zajedno imaju oko 265 miliona dolara i planiraju sve pokloniti, umjesto da ostave svojoj djeci. U jednoj epizodi podcasta Daxa Sheparda, Kutcher je rekao: “Neću napraviti fond za svoju djecu. Završit će se tako što ćemo sav novac pokloniti u dobrotvorne svrhe i razne stvari.

  Mark Zuckerberg

  U objavi na Facebooku 2015., osnivač Facebooka i njegova žena, Priscilla Chan, priopćili su da svoje bogatstvo vrijedno 82,6 milijardi dolara neće ostaviti svojim kćerkama Max i August, već će 99 posto svega donirati. Ova objava bila je upućena upravo njihovim kćerkama i pisalo je: “Želimo da odrastate u boljem svijetu nego što je ovaj naš. Mi ćemo odraditi svoj dio kako bismo to omogućili, ne samo zato što vas volimo, već i zato što imamo moralnu odgovornost prema svim budućim generacijama.” (ljepotaizdravlje.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,