Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zlostavljana djevojčica majci napisala pjesmu koja ledi krv u žilama

Preuzmite sliku

Penjem se na planinu, želim skočiti; Približavam se vrhu, želim se ubiti. Smrt želim, od života mi je muka, međutim, trese mi se ruka.

To su stihovi koje je napisala djevojčica (13) koja je zbog bolesti poznate kao “bolest djeteta leptira” trpjela vršnjačko nasilje u školi.

“Srce mi se raspada zbog svega. Kćerka je pjesmu napisala za moj rođendan. Pjesmu je pokazala nastavnici srpskog jezika i ona je o tome obavijestila pedagoga, koji me je pozvao da razgovaramo na tu temu. Rekla sam da ću prvo vidjeti sa kćerkom i da ćemo razgovarati, ne odbijam razgovor u školi – kaže za “Blic” Đ. A., majka zlostavljane djevojčice.

Slučaj zlostavljanja ove djevojčice dospio je u javnost prije više od godinu dana. Tada je nekoliko djevojčica iz njenog razreda pokrenulo peticiju da bi ćerka Đ. A. bila izbačena iz škole zbog bolesti.

Majka kaže da djevojčica piše pjesme od svoje sedme godine, ali da njeni stihovi do polaska u peti razred, kada je doživjela vršnjačko nasilje, i poslije toga više nisu isti.

“Ovo nije prva pjesma takvog sadržaja. Njene pjesme su nekada bile sasvim drugačije i za njih je bila i nagrađivana. Nakon vršnjačkog nasilja senzibilitet i teme su se promijenile”, kaže Đ. A.

Pjesma glasi:

“Penjem se na planinu, želim skočiti,

Približvam se vrhu, želim se ubiti.

Smrt želim, od života mi je muka,

međutim, trese mi se ruka.

Šta sad? Na korak sam od sudbine,

ali ipak…

Osjećam svoj strah da raste.

Na kraju, htjedoh da se okrenem,

ali uzalud, da se sapletem,

Padam, pitam se kud?

zatim, ugledam nebo sivo

pokriveno krvlju,

shvativši da sam živa,

ležim, razočarana.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje