Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog rijetkog poremećaja spava 300 dana u godini zbog čega postaje teret svojoj porodici

Preuzmite sliku

Budan je samo pet dana mjesečno, a ostale dane provede u krevetu dok se njegova porodica brine za njega …

Pukhram, stanovnik sela Bhadwa, više od 23 godine pati od rijetkog poremećaja nazvanog Axis Hypersomnia, zbog kojeg spava i do 25 dana odjednom nakon što sklopi oči. Ovaj 42-godišnjak može spavati i po 300 dana u godini, a sve to stvorilo je teret njegovoj porodici, prenosi Večernji list.

Stanje, koje je ime dobilo po osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda u mozgu – dijelu koji kontroliše tjelesnu reakciju na stres, također uzrokuje fluktuacije i promjene na proteinu mozga poznatom kao TNF-Alfa, koji je važan za razvoj, obnavljanje tkiva, imunitet i još mnogo toga, ali presudno igra ulogu u tome kako spavamo.

Zbog svog poremećaja, Pukhram svojom prodavnicom može upravljati samo pet dana mjesečno, a njegova porodica kaže kako je teško brinuti se za njega.

  • “U početku je znao spavati od 5 do 7 dana u jednom mahu. Zabrinuti zbog ovoga, potražili smo ljekarsku pomoć, ali njegova bolest nije mogla biti izliječena. Postepeno mu se stanje pogoršalo, a razdoblja sna povećavala i sada spava 20-25 dana u mjesecu”, ispričao je član njegove porodice.

    Liječenje ovog poremećaja uključuje antidepresive, držanje podalje od alkohola i lijekova bez recepta, odnosno svih stvari koji mogu omesti san. No, Pukhramova porodica se nada da će uz veće istraživanje ove bolesti, Pukhram napokon imati normalan san.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,