Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto (neki) muškarci ne razgovaraju o ljubavi?

Preuzmite sliku

Jednom je američka spisateljica Mina Antrim rekla: “Razlika između muške i ženske ljubavi je ta što žena voli svim srcem i dušom, a muškarac svim svojim umom i tijelom.”

I bila je u pravu. Sjetite se koliko često se žene obraćaju svom partneru pitanjem: “Da li me voliš?” i koliko često im odgovaraju: “Da, naravno”. Odgovor apsolutno nije onaj koji se očekivao i ponekad dovodi do suza. Predstavnici jačeg pola u ovoj situaciji jednostavno ne mogu da razumiju šta je njegova voljena želela da čuje, jer je odgovorio pozitivno. Šta je tako pogrešno? A žene, počinju sa svojim vječitim pitanjima u svojim mislima: koliko su puta čule “naravno” i šta to znači?

U tome je čitava razlika između djevojaka i momaka, predstavnika dva različita svijeta. Možemo reći da svi različito doživljavaju istu stvar i zato se njihove misli ne zbližavaju.

 • Žene, kao bića sa razvijenijom senzualnošću, spremne su svakog dana da govore o svojoj ljubavi i osjećanjima, ali im je još uvijek potreban odgovor, isti, verbalni. Ipak, muškarcima je prihvatljivo da svoja osjećanja dokazuju postupcima i samo postupcima.

  A kad dođe trenutak, tokom kojeg je trebalo da se čuje fraza: “Volim te”, čovjek odjednom kaže: “Kupio sam ti telefon koji si željela”. Sa njegovog stanovišta, to samo znači da je pokazao svoju ljubav, što je trebalo da bude jasno.

  Ali može li izgovoriti te dvije reči koje mnogo znače? Da, možda, ali za to su mu potrebne sve snage i hrabrosti.

  Šta sprečava muškarce da izjavljuju ljubav?

  Činjenica je da svaki momak govori o svojim stvarnim osjećanjima veoma rijetko, u onim trenucima kada shvati da zaista voli djevojku i ne može da živi bez nje. Ipak, kada osjeti neku vrstu nesigurnosti, neće se raspršiti tako važnim riječima.

  Prvo, plaši se da ne pogriješi u svom izboru. Uostalom, tada ne može vratiti ono što je rečeno. Postoje situacije kada se ljubav može miješati sa predanošću, strašću. I ta dva osjećanja, kao što znate, brzo prolaze. Stoga, treba sačekati neko vrijeme i kad dođe trenutak, muškarac će definitivno priznati svoju ljubav, ali ne ranije.

  Drugo, on ne želi sebi da se smije ako nije siguran u reakcije svog partnera. Postoje žene koje se kriju bolje od muškaraca. Po njihovom ponašanju vrlo je teško shvatiti o čemu stvarno misle, a otkriti sve njihove karte i ostati nenaoružan je igra koju je bolje ne igrati.

  Treće, učio je cijelog života da je sentimentalnost sudbina slabih. Uistinu, majke iz djetinjstva upućuju svoje sinove da ne pokazuju svoja prava osjećanja. Čak i sama izjava: “Ne plači, ti si dječak” ohrabruje buduće muškarce da nauče da obuzdaju svoje emocije.

  Situacija, u kojoj već postoji duga veza ili porodica, izgleda malo drugačije. Ovde je sve komplikovanije. Prve izjave o ljubavi odavno su dobijene, na oltaru su se govorile zakletve na vjernost, šta još mogu dodati? Muškarci razmišljaju na takav način da otkad su to rekli, to znači da je tako, iako je prošlo već 10 godina.

 • Kako prepoznati stvarna osjećanja kod muškarca?

  Određivanje da li vas muškarac voli, mnogo je lakše, ne po njegovim riječima, već po djelima. Na primjer, da li živi sa vama? Da li donosi potrebne namirnice kući? Kupuje ti poklone? Dakle – voli. A da biste to saznali, apsolutno ne treba da shvatate ovo kao neprijatno (za njega) pitanje.

  Sa druge strane, često ponavljanje najvažnije fraze čini je običnom i beznačajnom. Ako se ovo primijeti, onda postoji razlog za razmišljanje. Život je više puta pokazao da oni koji insistiraju na beskrajnoj ljubavi, zapravo je ne osjećaju. To je samo navika na ponavljanje čarobne fraze.

  Vrijednost ovih dugo očekivanih riječi nije u tome koliko su puta izgovorene, već u tome kako su izgovorene, u kom trenutku i, što je najvažnije, ono što su pojačale. Umjesto da se stalno ispitujete, morate da naučite da razumijete logiku muškaraca i da nadgledate njihove postupke. U suprotnom, ako ženu prečesto muči ova fraza, neće imati drugog izbora osim da bude nepristojna u reagovanju i time izazove skandal.

  Da, istina je da žene vole ušima, a muškarci očima. Čim prvi put čuju riječ “ljubavi”, one cvjetaju. Ne treba zaboraviti na ovu jednostavnu istinu i zato takve riječi uputite jedno drugome makar jednom mjesečno. (cosmopolitan.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,