Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je skandinavski princip „friluftsliv“ dobar za mentalno zdravlje tokom zime?

Preuzmite sliku

O mentalnom zdravlju treba voditi računa, ali i otvoreno razgovarati, što nam je ova godina pokazala. Bez obzira na to u kakvom ste je raspoloženju dočekali, ona je bila prilično nemilosrdna i donijele razne neželjene posljedice.

Sve to posebno se odnosi na mentalno zdravlje i osjećaje straha i anksioznosti prije svega. Tokom ljeta to smo lakše podnijeli, a zima može biti problematična, zbog čega se danas okrećemo jednom skandinavskom principu.

To naravno nije rješenje svih aktuelnih problema, ali može da bude vrlo značajno i za fizičko i za mentalno zdravlje. Princip se zove friluftsliv, što u prevodu znači „život na otvorenom“ i podrazumjeva redovni odlazak u prirodu u šetnju, bez obzira na vremenske uslove. Kako mnoge negativne aspekte aktuelne situacije ne možemo da kontrolišemo, ova ideja fokusira se na to da utičemo na pozitivne stvari u životu. Ona je naročito popularna u Skandinaviji, odakle i dolazi, ali se može primjeniti i u drugim oblastima, piše City magazine.

  • Svi znamo da nam je zimi motivacija na manjem nivou nego inače, još sada kada većina ljudi radi od kuće i nema kontakte sa drugim osobama, teško je natjerati sebe da izlazimo iz kuće ako ne moramo. A baš taj izlazak, odnosno šenja, može pomoći da se smanje stres i anksioznost, jer povezivanje sa prirodom dokazano ima pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. U Švedskoj postoji izreka „Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća“, što znači da se samo treba adekvatno obući i šetnja će biti prijatno iskustvo čak i na nešto nižim temperaturama.

    Ono što nam najviše prija, pored po mogućstvu svježeg vazduha, je otvorenost nasuprot izolaciji u kućama i stanovima i, uz mjere opreza, čak možete prošetati i sa nekim koga inače niste vidjeli skoro. Sve to vrlo je važno u trenutku kada je lakše isključiti se i napraviti „jazbinu“ od svog doma, a samo treba načiniti prvi korak i vidjeti koliko to prija. Skandinavci čak imaju običaj da se jave i nepoznatim osobama koje sretnu u šetnji u znak poštovanja i pozdrava, jer to svima uljepša dan i na još jedan način pokaže da su svi u istoj situaciji i povezani makar na neki način. Dakle, ne zaboravite da šetate! 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje