Nakon kupovine svježe meso što prije pripremite – ili za jelo ili za zamrzivač. Stajanjem se brzo kvari, čak i u frižideru te riskirate opasnost od bolesti.
Kako bi spriječili neželjene zaraze virusima i bakterijama iz hrane pripremite ih na vrijeme, piše 24sata.hr.
Donosimo popis koliko dugo možete čuvati kupljenu hranu:
-kupljenu svježu piletinu i puretinu potrošite za 1-2 dana
-svježu junetinu, teletinu, janjetinu i svinjetinu pripremite za 3-5 dana najviše
-konzervisano meso i piletinu potrošite 3-4 dana nakon otvaranja. Poslije toga radije bacite konzerve i paštete jer otvorene brzo oksidiraju i hrana u njima se brzo kvari
-vakumiranu slaninu pojedite najkasnije 7 dana nakon otvaranja
-jaja mogu trajati 3-5 sedmica
-svježu ribu pripremite najkasnije sljedeći dan ili očišćenu zamrznite.