Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Začin koji uništava sve loše bakterije u hrani

Preuzmite sliku

Sečuanski biber naziva se još kineski korijander, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinuje sa slanim i slatkim jelima…

Sečuanski biber važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom, prenosi punkufer.hr.

Dobija se od dviju vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama.

U narodnoj kineskoj medicini taj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.

Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju te suzbijanju celulita.

Kako ga koristiti?

Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi pa potom samljeti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti okus hrane. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje